Ta ikke dine digitale konti for gitt – En million Google-kontoer hacket


Digi.no skrev en artikkel 25. november med overskriften ”Du tuller ikke med Google når du har lagt «hele livet ditt» i en Google-konto”. I går 1. desember skriver NRK.no at en million Google-kontoer er blitt hacket. Dette gir oss noen eksempler på hvorfor vi må passe på våre digitale liv.

Digi.no forteller hvordan du må sørge for at leverandøren av e-posttjenesten du benytter ikke finner noen grunn til å stenge kontoen din. Det er viktig å være bevist på de betingelsene som følger med kontoen du benytter. I et spesifikt eksempel som artikkelen trekker frem har det blitt begått brudd på betingelser for handel av fysiske produkter i nettbutikken Google Store……les mer.

 I går skrev NRK.no at Check Point har oppdaget et virus(trojaner) som har infisert over en million Android-telefoner. Viruset stjeler informasjon fra Google-kontoer, og rundt 13.000 nye telefoner rammes hver dag. Viruset er funnet i en rekker apper av ulik type. Dette er IKKE apper som er kjøpt i Google Play-butikken, men hos ”tredjeparts-app-butikker” som også tilbyr apper som kan benyttes på andriod telefoner. Artikkelen beskriver mer rundt denne virusproblematikken og viser til en link du kan se om akkurat din konto er infisert……les mer.

Check Point utaler at: ”Vi ser et strategiskifte hos hackerne, som nå retter blikket mot mobiltelefoner for å få tak i sensitiv informasjon som er lagret på dem”

 

Hvordan håndterer vi, og tar vare på våre digitale konti?

I dag blir mange av oss sårbare ved at vi legger alle eggene i en kurv uten å sikre dem for uforutsette hendelser godt nok. Dersom du mister innhold i, eller tilgangen til en digital konto hvor du har e-post, betalingsinformasjon, kontakter, bilder osv. lagret over mange år så får du en utfordring. Dersom denne e-post kontoen også er knyttet opp mot en rekke andre konti på alt fra sosiale tjenester til offentlige nettsider kan dette by på problemer.

Digi.no problematiserer hvordan mange mennesker gjør seg relativt avhengige av en enkelt leverandør som tilbyr e-posttjeneste som de benytter til private gjøremål. Store tjenester i dette tilfellet kan være Google, Microsoft eller Yahoo.

Vi benytter også disse kontoene i utstrakt grad til innlogging på en rekke andre tjenester, både innenfor den leverandøren vi har av eksempelvis e-post, men også til andre tjenester som Airbnb, discuss.com, doodle.com for å nevne noen. Samtidig er i stort samtlige av våre andre konti som Facebook, instagram, twitter osv. knyttet opp i mot vår e-post konto.

NorSIS mener det er viktig at du ikke tar dine brukerkonti og spesielt dine digitale konti for gitt. Før eller senere vil det mest sannsynlig gå noe galt og du vil miste dine personlige filer, dokumenter, bilder eller miste tilgang til en eller flere av dine digitale konti. Vanlige eksempler å dette er sletting av feil filer ved uhell, maskinvarefeil, tap av bærbar PC eller infisering av datamaskinen.

Vi i NorSIS ser også at mange unge lager nye e-post kontoer for hver ny konto som opprettes eksempelvis i sosiale medier. Unge i dag bruker i liten grad e-post og da fører dette med seg at mange også ofte glemmer innloggingsdetaljene.  Vi anbefaler at man knyttet konti opp mot en e-post konto som er i bruk også som igjen er sikret så godt det lar seg gjøre.

 

NorSIS anbefaler:

  • Ta sikkerhetskopiering. Dette er ofte den eneste måten du kan gjenoppbygge ditt digitale liv dersom uhellet er ute
  • Som minstekrav må du bruke gode passord og to-trinns bekreftelse, Vi anbefaler å benytte passordhåndteringsverktøy
  • Bruk bare apper fra App-Store, Google play, Windows Store(finnes få unntak)
  • Hold operativsystemet oppdatert til nyeste versjon

 

Kilde:

http://www.digi.no/artikler/du-tuller-ikke-med-google-nar-du-har-lagt-hele-livet-ditt-i-en-google-konto/364935

 https://www.nrk.no/urix/en-million-google-kontoer-hacket-1.13253996

 

Linker til hjelp:

https://nettvett.no/nettvettveiledninger-fra-sans-institute/

https://nettvett.no/sikkerhetskopiering/

https://nettvett.no/ti-tips-for-sikrere-mobilbruk/

https://nettvett.no/virus/

https://nettvett.no/anti-virus-smarttelefoner/

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.