YouTube-skole for barn


YouTube - stjerner råder foreldre til å følge med på hva barn publiserer.

Forrige uken besøkte NRK «YouTubeSkolen», hvor barn helt ned i ti-års alderen lærer hvordan å lykkes på den populære videotjenesten. Preben Fjell og Dennis Vareide, bedre kjent som «Prebz og Dennis», har siden start i 2012 blitt Norges største YouTube-stjerner. De to er kjent for å lage morsomme sketsjer, ta i mot utfordringer fra følgere, lure hverandre og spille spill. De mener man ikke kan hindre at barn lager kontoer på Youtube, og at man heller må følge med som foreldre om noe skulle skje.

 Nettmobbing og slike ting skjer uansett, det kan man ikke kontrollere fordi barn er på internett uansett, sier Dennis til NRK. Han sier det ikke er vanskelig å lage en konto, selv om man skulle sette ned foten og si at barnet ikke får lov.

 De har mobil, PC og kan på skolen å få tilgang til iPad. Det er ikke vanskelig å lage en kanal. Det viktigste er å følge med på det, og gjøre barna bevisst, og heller sette ned foten om det skulle gå for langt, understreker han.

Eksperter NRK har snakket med advarer mot å slippe barna løs på YouTube, og råder til å snakke med barna på forhånd.

– Jeg ville nok ikke satt ned et totalforbud mot YouTube, men jeg ville snakket med barnet på forhånd om hvordan det vil være om ikke så mange ser på, om ingen liker det man legger ut, og om hvordan det ville være for barnet om de ikke skulle slå igjennom, sier psykologspesialist Elisabeth Gerhardsen. 

Hun tror mange unge ikke er i stand til å håndtere de mange trollene og den harde tonen i kommentarfeltene. – Jeg tror ikke barn er forberedt på mye av det som følger med å publisere videoer på YouTube.

Tijana Milosevic er postdoktor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, og har blant annet forsket på nettmobbing. Hun mener barns bruk av sosiale medier kan ha mange positive effekter, men at dette varierer fra barn til barn.

 Jeg kan ikke si om det er universelt rett eller galt, men sosiale medier er en arena der mye av barns liv utspiller seg. Du kan tenke på det i lys av barns rettigheter; de har også en rett til å delta i samfunnet. Samtidig peker Milosevic på flere risikoer for unge youtubere.

 En av risikoene er eksponering for hets, nettmobbing og negative kommentarer som barna kanskje ikke vet hvordan de skal forholde seg til. En annen kan være at de ikke forstår den kommersielle dynamikken og hvordan de skal forholde seg til tilbud fra annonsører. En tredje kan være at barn sprer identifiserende informasjon som for eksempel hvor de bor, eller at de deler personlige ting som gjør dem sårbare.

Milosevic vil ikke direkte fraråde foreldre å la barna slippe til på YouTube, men sier det er viktig at foreldre forbereder barna på hva som kan komme.

– Ut fra min forskning vil jeg alltid tilråde varsomhet, men samtidig være åpen for deltakelse. Det viktigste er å være forberedt på risikoene, og at foreldrene snakker med barna om mulige negative opplevelser før de oppstår.

Daglig leder av SlettMeg.no, Hans Marius Tessem mener det er flere aspekter å ta hensyn til når det gjelder å slippe barna ut på YouTube.

– De problemer vi ser mest med YouTube kontoer, er at påloggingsinformasjonen glemmes som igjen gjør det vanskelig å få tilbake tilgangen til kontoen. Da lever den videre uten at innholdet kan fjernes, nesten som en zombie-konto. YouTube gjør det heller ikke veldig enkelt for brukeren hvis de havner i slike problemer. For å få laget en YouTube-konto må man ha en e-postadresse. Det mange gjør er at de lager seg en e-postkonto med eneste formål å få opprettet en YouTube-konto. E-post er ikke et medie unge bruker, så da glemmes ofte påloggingsinformasjonen. Livlinen, hvis du mister påloggingsinformasjonen, er som regel e-post, og uten å ha tilgang til den får du ikke tilbake tilgangen på Youtube-kontoen.

Tessem poengterer at det å være sammen med barna på nett kan bidra til at barna lærer mer om sikker bruk og blir tryggere på nett.

– Vær deltagende, bli gjerne med på å legge ut videoer, og diskuter hva som eventuelt kan være problematisk og hvilke konsekvenser som kan oppstå. Hold alltid døren åpen slik at barna kan komme til deg som voksen hvis de opplever noe ubehagelig. Vær tydelig på å fjerne eventuell skam de unge måtte føle hvis de har havnet i en vanskelig situasjon. Og ta vare på påloggingsinformasjon, skriv det gjerne ned – da mister man ikke kontroll på YouTube- kontoen.

 

Les og lær mer på NettVett.no og SlettMeg.no. Begge tjenestene er gratis og har oppdaterte veiledninger og råd som kan bidra til å være mer trygg på nett.

 

Kilder: