Viktige tema på konferansen IDentitet 2022


Årets ID-konferanse "IDentitet 2022" løftet viktige tema som ID-forvaltning, digitalt ID-tyveri, digital inkludering og retten til å inneha sin egen eID.

Årets ID-tyveriundersøkelse viser at rundt 150 000 nordmenn over 18 år har blitt utsatt for identitetstyveri den siste toårsperioden. Det er viktig med økt kunnskap og bevissthet knyttet til digital identitet, og dette ble omhandlet på årets IDentitetskonferanse i Oslo.

–Dette er den viktigste arenaen og møteplassen for identitetsforvaltning i Norge. Her møtes de som jobber med dette fagfeltet, utveksler status og erfaringer, og dette påvirker oss som innbyggere direkte i form av bedre tjenester og bedre identitetsforvaltning, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen.

Last ned ny rapport fra ID-tyveriundersøkelsen 2022

Identitetskonferansen er en årlig konferanse arrangert av NorSIS i samarbeid med Skatteetaten. I år er også forskningsprosjektet «Samfunnssikkerhet og digitale identiteter» (Det Juridiske Fakultet, UiO) medarrangør.

Helthetlig ID-forvaltning

I dag er person- og d-nummer et grunnlag for den digitale identiteten i Norge. Samtidig er det 1 milliard mennesker i verden som ikke kan bevise sin identitet. Det er essensielt at alle norske borgere får tilgang til tjenester som krever verifisering av digital identitet.

I dag er det en del grupper som av ulike årsaker ikke får tilgang til elektronisk ID (eID). Det er viktig å ha en helhetlig ID-forvaltning i Norge hvor teknologien blir brukt på en sikker måte for å beskytte de menneskene som ikke har et bevis på sin egen identitet.

–Enhver som har fått norsk ID-nummer skal ha muligheten til å få bekrefte sin identitet på en troverdig måte både fysisk og digitalt, sier fagdirektør i Skatteetaten, Marianne Henriksen.

Forskningsprosjektet Samfunnssikkerhet og digitale identiteter (SODI) ønsker å besvare ulike problemstillinger rundt dagens eID-løsninger. I forskningsprosjektet jobber teknologer og jurister sammen for å avdekke sårbarheter og risiko når det gjelder bruk og misbruk av eID.

Misbruk av identitet – Olgasvindel og kodebrikke

Etablering og bruk av falske og fiktive e-identiteter, identitetstyveri og misbruk av andres identitet sees stadig oftere som et ledd i annen alvorlig kriminalitet som bedragerier, svindel, arbeidslivskriminalitet med mer. Misbruk av identitet gjør at kriminelle kan skjule sin opprinnelige identitet og ved tilgang på andres digitale identiteter er mulighetsrommet for misbruk enormt.

På konferansen ble det vist til flere eksempler på svindel.

Kodebrikke-svindel har til hensikt å tilegne informasjon som gjelder et offers kodebrikke, ofte via sosial manipulering. BankID er en trygg eID, men blir misbrukt i tilfeller hvor (1) BankID blir delt med andre og (2) banken ikke verifiserer at det er eier som benytter sin eID. I dag er bankene forpliktet til å sjekke opplysningene som blir presentert opp mot andre registre for å verifisere samsvar. Denne kontrollen er innført for å redusere kodebrikke-svindel.

Olga-svindel er en type svindel hvor hensikten er å utnytte sårbare mennesker. Navnet kommer av selve metoden, hvor svindleren systematisk søker etter eldre navn og benytter denne informasjonen til å utnytte mennesker. Et typisk eksempel på en slik svindel er utsendelse av en bekreftelse på et fiktivt lån, via telefon eller e-post. I disse tilfellene er hensikten å motta informasjon om offerets BankID.

Tips oss

Rundt 130 deltakere deltok på årets konferanse og flere ga tilbakemeldinger om at denne arenaen er svært viktig for kunnskapsdeling og nettverksbygging.

Det ble holdt en rekke foredrag og flere panelsamtaler. Se hele programmet her.

Har du tips til tematikk til neste års ID-konferanse? Send oss gjerne forslag!

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.