Vi må bli bedre på passord


Nordmenn er økende aktive i sosiale medier, på diskusjonsfora og på nettbutikker og andre tjenester. Resultatet av dette er at vi legger igjen vårt brukernavn og passord på veldig mange steder.

I en undersøkelse Norstat har gjort for EVRY avdekkes det at 74% av de 1012 spurte oppgir at de har lagt igjen brukernavn og passord på mer enn 5 ulike nettsteder. Nesten en av fem sier at de har lagt igjen brukernavn og passord på 15 ulike steder eller mer. Men det mest overraskende resultatet av undersøkelsen er at så mange som 4% svarer at de aldri bytter passord, mens 35% svarer at de oftest bruker samme passord på tjenestene sine. Bare 11% av befolkningen er bevisst og varierer passord hele tiden, noe som er veldig viktig for å kunne ivareta sikkerheten på nett.

Hovedfunnene videre i denne undersøkelsen viser at:

  • 39% bruker alltid eller oftest samme passord på nettsteder
  • 11% er bevisst og varierer passord hele tiden
  • 31% deler passordet på PC-en enten med partner, barn eller venner
  • 48% deler koden til mobiltelefonen med partner, barn eller venner
  • 29% deler tilgang til iTunes / Spotify / Wimp konto med patrner, barn eller venner
  • 58% har lagt igjen sitt brukernavn og passord på 10 eller flere nettsteder
  • 39% har aldri byttet passord på sine PC
  • 55% har aldri byttet kodelås på mobiltelefonen

Dette viser at det det skorter på kunnskapen om digital sikkerhet i samfunnet vårt. Dersom du bruker samme passord på alle tjenester på internett risikerer du at veldig mange av dine private opplysninger kommer på avveier. En må selv ta ansvar for at private opplysninger ikke kommer på avveier og for å gjøre dette er det viktig å ha gode passordrutiner.

NorSIS anbefaler

Et passord er nøkkelsen til den tjenesten vi skal inn på, og må sikres godt og ikke deles med andre. Vi deler f eks ikke nøkkelen til jobben med kona eller ungene våre. Gode råd for å lage gode passord:

  1. Passord skal være lett å huske for deg og vanskelig å gjette for andre
  2. Bruk alltid ulike passord for ulike tjenester
  3. Passordet bør være så langt som mulig, og noen krever at du også har tall og spesialtegn i passordet. Blank oppfattes som et spesialtegn.
  4. Ta ugangspunk i et dikt, en sang eller en setning du husker godt og knytt en assosiasjon til den tjenesten du skal logge inn på. Eksempel: «L1sa gikk til face», «L1sa gikk til regnskap», «L1sa gikk til twit» osv

Les mer

NorSIS veiledning om passordvett

Om Evrys undersøkelse på TV2

Ellers tilbys det programmer på nettet som beskytter og husker passordene dine.Gå inn på NorSIS sine nettsider, få tips til gode passord og les mer om Passordvett.

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.