Unngå ID-tyveri


Vi gir fra oss mer og mer personlig informasjon og ID-papirer sendes ubeskyttet i posten, dette gjør det enklere for kriminelle å begå ID-tyveri.

Flere og flere nordmenn opplever å bli utsatt for ID-tyveri. Hvert år siden 2009 blir det gjennomført en spørreundersøkelse iblant nordmenn om ID-tyveri. Fjorårets resultater avdekket at så mange som 230.000 nordmenn har blitt utsatt for ID-tyveri i løpet av de siste 2 årene. Dette var en fordobling fra året før (2012), hvor 102.000 hadde opplevd det samme.

I dag blir pass, førerkort, bankkort, kredittkort og annen sensitiv informasjon levert rett i postkassene våre, ofte uten forvarsel. Dette er en løsning som er veldig lettvint og enkelt for mottakeren av ID-papirene, men dessverre gjelder dette også for de kriminelle. I de siste årene har det forsvunnet nesten 600 pass i posten årlig. Hvor mange som misbrukes av kriminelle er uklart, men norske pass er uten tvil attraktivt på svartebørsen med en snittpris på 30.000 kr solgt over nett.

– Dette er ingen gunstig løsning. Vi vil at slike verdipapirer skal hentes personlig, eller sendes rekommandert. Krav om at mottageren må få en SMS i forkant om at verdipapirer er på vei hadde vært et skritt i riktig retning, sier seniorrådgiver ved NorSIS Christian Meyer til Dagsavisen.

Det er viktig at vi som brukere er bevisste og tenker over hva vi deler og med hvem vi deler det med. Poster du «2 uker i Syden med familien, adjø kalde Norge!» på Facebook åpent, slik at alle kan lese det, er det ingenting i veien for at kriminelle også leser det. Før du sender fra deg personlig informasjon, må du være sikker på at denne informasjonen blir håndtert fortrolig. I tillegg bør du unngå å oppgi informasjon som fødselsnummer på nettet, dette for å beskytte din identitet og hindre at kriminelle misbruker den.

– Jo mer jeg kan om deg, jo større sjanse er det for at jeg kan manipulere noen andre til å tro at jeg er deg, sier Christian Meyer i forrige mandagsutgave av VG.

 

Faresignaler for ID-tyveri

  • Vær våken for signaler som tyder på at du er utsatt for ID-tyveri. Det er viktig å oppdage ID-tyveri så raskt som mulig for å begrense skaden.
  • Du mottar regninger for produkter du selv ikke har bestilt.
  • Faktura for kredittkort inneholder ukjente transaksjoner.
  • Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om det.
  • Du mottar varsel om adresseendring.
  • Du mottar telefon eller brev om kjøp du ikke har gjennomført.
  • Du mottar gjenpartsbrev etter kredittsjekk uten selv å ha initiert det.
  • Kontroller nøye hvis du får adressert post du ikke forstår grunnlaget for, for eksempel en faktura, et avtaleforslag, etc.
  • Kontroller kontoutskrifter fra dine bankkonti, og si fra til banken om det er ukjente transaksjoner.

 

NorSIS anbefaler

Les mer om forebygging av ID-tyveri på idtyveri.info.

Veiledning om vern om personopplysninger.

Les mer

Hvis du allerede har blitt utsatt for ID-tyveri kan du lese veiledning om det på idtyveri.info.

Sjekk hvor bevisst du er på ID-tyveri på idtyveri.info

Mer om spørreundersøkelsen kan leses her: 230 000 utsatt for ID-tyveri.

Datatilsynets tips om hvordan unngå ID-tyveri hos datatilsynet.no

Artikkel om ID-tyveri og utsending av ID-papirer i posten hos dagsavisen.no.