Trikset som reduserer risikoen for å feilsende e-post


Feilsendte e-poster er en av de aller vanligste grunnene til at bedrifters sensitive informasjon kommer på avveier. Her er et enkelt triks du kan bruke for å redusere risikoen for feilsendinger.

– En av de vanligste grunnene til at e-post blir sendt til feil mottaker er den såkalte navneforslagfunksjonen som i dag er innebygd i Outlook og andre e-postklienter. Den fyller ut navnet på en mottaker automatisk etter at du har slått inn de første bokstavene. Skrur du av funksjonen reduserer du risikoen betraktelig, sier teknologiansvarlig og CTO hos Orange Cyberdefense i Norge, André Schackt.

Ifølge statistikk fra det britiske Datatilsynet (Information Commissioner’s Office, ICO) var e-poster sendt til feil mottaker en av de vanligste årsakene til at såkalte cybersikkerhetshendelser ble rapportert inn til dem i første kvartal i år.

Se etisk hackers råd for å avsløre om du har vært med i en datalekkasje

Undersøkelse: 6 av 10 oppgir de har feilsendt e-post i jobbsammenheng

Ifølge en undersøkelse fra det britiske sikkerhetsselskapet Egress fra juni i år oppga mer enn 6 av 10 at de hadde sendt e-post til feil mottaker. Andre undersøkelser tyder også på at utfordringen er stor.

– Den høye andelen som oppgir at de har gjort dette overrasker meg ikke i det hele tatt. Bruk av e-post, spesielt i disse hjemmekontortider, er svært utbredt og det meste av bruken går nærmest på autopilot. Autofullfør-funksjonen som brukes i de fleste e-postklientene er praktisk i bruk, men øker risikoen betraktelig for at en annen enn den du ønsker skal motta mailen dukker opp som navneforslag, sier teknologiansvarlig i Orange Cyberdefense.

Innstillingen for å skru av autofullføring av navn finner du som oftest i innstillingsalternativene for din e-postklient.

Orange Cyberdefense er en av NorSIS mange partnere i Nasjonal sikkerhetsmåned som blir avholdt nå i oktober. Et av målene med kampanjen, som også går i land over hele Europa, er at flest mulig norske virksomheter skal gi sine ansatte tilbud om et enkelt og forståelig opplæringskurs i informasjonssikkerhet.

Les flere gode råd for e-postvett her

God informasjonssikkerhet krever lagarbeid

– God informasjonssikkerhet krever lagarbeid. En hendelse skjer ofte fordi en bruker faller for et phishingforsøk eller laster ned noe – ofte via e-post. God opplæring gjør de ansatte mer bevisste og kompetente til å avsløre forsøk på svindel, sier CTO for Orange Cyberdefense, André Schackt.

– Gode samarbeidspartnere som bidrar med kunnskap og synlighet av sikkerhetsbudskap, er helt nødvendig for at vi skal lykkes med Nasjonal sikkerhetsmåned. Derfor er vi er glade for å ha med Orange Cyberdefense på laget. De bidrar både med fagkunnskap og hjelper oss å få ut budskapet om at det lagarbeid som gjelder for å skape digital trygghet, sier prosjektleder for Nasjonal sikkerhetsmåned, Karoline Tømte.