Svindlere utnytter nye bankregler


Kunder forsøkes lurt ved å skremme dem med sperring av konto.

Etter innføringen av det nye hvitvaskingsregelverket har det blitt store endringer i kravene til bankenes «kjenn din kunde»-regler, som har gjort at bankene er blitt pålagt å hente inn mer informasjon fra svært mange av sine kunder.
Bankene kan også bli nødt til å stenge kontoer frem til de får den nødvendige legitimasjonen.

Dette har skapt en unik mulighet for svindlere. For å lure folk til å få det som de vil, pleier svindlere ofte å spille på tre følelser: Frykt, fristelser og tillit. Når folk i utgangspunktet er redde for at kontoene deres skal bli stengt, utnytter svindlerne dette ved å sende ut e-poster der de utgir seg for å være banken (spiller på tillit), og truer med å stenge kontoen om ikke mottakerne oppgir informasjon til dem (spiller på frykt). Dette skjer ved å følge en lenke til svindlernes nettsted.

Slike phishing-forsøk har allerede blitt observert. NRK har omtalt en slik sak.

Enkelte banker har også blitt anklaget for å be om legitimasjon fra kunder på en måte som virker svindelaktig. Det er klart at kombinasjonen av disse to tingene gjør det vanskeligere for folk å vite hva som er ekte og hva som er falskt.

 

Her er noen ting du alltid bør gjøre når du får en e-post med en lenke i:

  • Sjekk ut e-postadressen til avsenderen. Stemmer den overens med hvem/hva avsenderen utgir seg for å være? Vær oppmerksom på at avsenderadressen kan forfalskes, selv om det ikke er så vanlig.
  • Prøver e-posten å skremme deg? Eller få deg til å føle at det haster med å gjøre noe? Dette er typiske svindeltriks som burde gjøre deg skeptisk. Vær også obs på forsøk på å spille på tillit eller fristelser.
  • Banken din vil aldri sende deg en e-post og be deg oppgi informasjon ved å følge en lenke.
  • Ta eventuelt direkte kontakt med banken via kontaktinformasjon du allerede har, eller via den offisielle kontaktsiden på nettsiden deres. Der kan du spørre om e-posten er ekte.

NB: I den første versjonen av denne artikkelen, sto det at det var PSD2-direktivet som medførte endringer i kravene til bankene. Det var feil. Det er det nye hvitvaskingsregelverket som er grunnen til endringer i kravene.