Svindelfabrikker og tapte penger


I rapporten Trusler og Trender 2019-2020, er svindel en av truslene vi trekker fram. Så langt i 2020 har vi allerede sett flere eksempler på svindel via troverdig tekstmelding, svindel via falske videomeldinger i Messenger, salg av hackede Facebook-kontoer og nå sist investeringsbedrageri.

Lovnader om raske penger

Det kan være lett å la seg friste av lovnader om rask fortjeneste gjennom investeringer med lav risiko. Svindel der du lokkes til å investere pengene dine på nett, har bredt om seg. De siste årene har det jevnlig dukket opp oppslag og annonser som hevder at den ene kjendisen etter den andre har slått seg opp og tjent store penger på investering i kryptovaluta som Bitcoin. Dessverre er det mange som lar seg friste til å investere en god slump penger, som de aldri ser igjen.

VG har den siste uken skrevet flere saker om de såkalte svindelfabrikkene som har loppet mange nordmenn for mye penger. Investeringsbedrageri går ut på at man lokkes til å investere pengene på nett, ofte i produkter eller tjenester som få har kunnskap om, som kryptovaluta eller valutaspekulasjoner. Svindlerne benytter seg av falske nettsider, som gjerne inneholder grafer med falsk kursutvikling. Svindlerne ringer deg også opp med investeringstips. DNB opplever at svindlerne gjør det de kan for å snu ofrene mot bankene. Resultatet er at kundene ofte ignorerer advarslene fra banken om at de er utsatt for investeringsbedrageri, skriver VG.

Hva bør du gjøre?

Som en generell regel bør du ikke gi fra deg personlig informasjon når du følger lenker du har fått tilsendt. Skal du gjøre det, må du være sikker på at du er på en trygg og legitim nettside. Husk at BankID er personlig, og skal aldri deles med andre. Banken din vil aldri be deg oppgi BankID over telefon, og du bør heller ikke gi fra deg annen personlig informasjon som pass, førerkort eller lignende. Vi har tidligere skrevet om hvordan bruk av digital postkasse kan bidra til å avverge eksempelvis svindel med bruk av din identitet.

 

På nettvett.no har vi laget en veileder om hva investeringsbedrageri er, og hvordan du kan unngå å bli lurt. 

Les også vår veileder om hvordan du skal håndtere svindel via falske videomeldinger.

 

Og husk; om noe høres for godt ut til å være sant, så er det gjerne det!