Sosiale medier og svindel


Konkurranser og annonser i sosiale medier er ikke alltid det de gir seg ut for å være.

 

Sosiale medier er blitt en arena ikke bare for folk flest men også for de med mer skumle hensikter. Falske profiler lokker brukere til å ”like og dele”. Svindelen blir spredt videre av uskyldige brukere. Lokkemiddelet kan være alt fra fristende tilbud, konkurranser eller morsomme videoer. Informasjon man gir til slike profiler kan føre til ID-tyveri ved at informasjon om deg kommer i feil hender.

Hans Marius i NorSIS har uttalt seg til Telenor Online om svindelforsøk i sosiale medier. Han eksemplifiserer metodene som benyttes i Facebook slik;

  • Du liker og deler en side og legges til en gruppe på Facebook. Her vil bakmennene få tilgang til profilinformasjonen din. Dette er en forholdsvis ufarlig variant.
  • Du blir videresendt til en påloggingsside, for eksempel en som til forveksling ligner innloggingssiden til Facebook. Taster du inn passord og brukernavn her vil bakmennene få mulighet til å ta over din Facebook-konto. Fra din konto kan de så kontakte dine venner og fremstå som deg, ved for eksempel å be om penger. De kan også hente mye personlig informasjon, bestille tjenester og gjør mye ugagn i ditt navn.
  • Du trykker ”OK” eller ”Aksepter” og ender opp med at bakmennene installerer en app på din Facebook-side. På den måten vil de ha mulighet til å publisere materiale på din vegg.

Det er vanlig at man blir fristet med konkurranser hvor man kan vinne telefoner, vesker eller klær. Marc Jacobs ble mye benyttet tidligere i høst til denne typen svindel. Ofte blir det opprettet profiler til kjente merkevarer, og det er ikke alltid lett å se om det er leverandør eller forhandler sin offisielle profil man liker og deler.

NorSIS anbefaler:

  • Stopp og tenk; er et tilbud for godt til å være sant, så er det gjerne det…
  • Har du delt konto eller kredittkortinformasjon kontakt banken og sperr kort eller konto.
  • Følg med på kontoutskrifter og telefonregninger hvis du har mistanke om svindel.
  • Kredittvurdering som kommer i posten uten at du vet årsak bør følges opp, dette kan være tegn på svindelforsøk.
  • Det er også mulig å sperre seg for kredittvurdering. Da kan ingen ta opp kreditt eller tegne abonnement i ditt navn.

Les mer:

http://www.online.no/forbruker/svindel-paa-facebook.jsp

www.idtyveri.info

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.