Er Snapchat-brillene en trussel mot personvernet?


Snapchat lanserte solbrillene Spectacles i 2016. Bør vi være bekymret for briller med innebygget kamera?

Snapchat Spectacles skapte overskrifter da de ble lansert i 2016. Opprinnelig ble brillene kun solgt i USA, og da fra såkalte “Pop-up vending machines” som uten forvarsel kunne dukke opp i nettop din by. Nå er de imidlertid også til salgs i Norge og det er derfor langt mer sannsynlig at de kan dukke opp i bybildet der du bor.

Brillene er utstyrt med et kamera og mikrofon, og ved å berøre et punkt på brillene vil de ta opp ti sekunder med video og lyd. Brillene kan ikke ta stillbilder. De synkroniseres via BlueTooth til din Snapchat konto og filmene overføres automatisk til Snapchat app’en på telefonen. Brillene kan også overføre filmene i HD-kvalitet, men da må telefonen koble seg til et trådløst nett som brillene setter opp.

Rent funksjonelt gjør ikke brillene noe mer enn det Snapchat på telefonen allerede kan gjøre, men det nye er selvsagt at de kan ta opp filmer uten at en trenger å holde telefonen opp for å bruke kameraet der.

Stor økning for slik teknologi

Slike briller er både en del av det vi kaller “Internet of things” og “Wearables”, eller kroppsnær teknologi. I de senere årene har det vært en stor økning i slik teknologi. Gartner Groups analyser viser at det, samlet sett for kroppsnær teknologi, var en økning fra 232 millioner enheter i 2015 til 274 millioner enheter i 2016. For 2017 spår de at det vil bli solgt 322 millioner enheter globalt. For kroppsnære kameraer økte det fra 50.000 enheter i 2015 til 170.000 enheter i 2016. For 2017 spår Gartner at det vil bli solgt over 1 million slike enheter globalt. Trenden er altså økende, og vi må regne med at folk vil bruke slike kameraer på steder hvor det ferdes andre mennesker.

Trøbbel for personvernet?

Spørsmålet er; hva betyr det for personvernet at det blir stadig flere kameraer som fanger opp det en selv og andre gjør? Utgjør Spectacles en trussel for personvernet?

Som nevnt er det ingen funksjonalitet i brillene som ikke allerede er i Snapchat appen. Det som derimot er nytt er at brillene kan filme deg uten at du nødvendigvis kan se at du blir filmet. Det er lettere å være diskret når du slipper å holde opp en telefon for å fange opp det som skjer. La oss se litt på hvordan brillene fungerer:

Det første en legger merke til er brillenes utforming. Det kan virke som at designerne har valgt å lage en brille som du nærmest ikke kan unngå å legge merke til. I tillegg til selve utformingen er brillene utstyrt med to gule ringer, en på hver side. Når brillene tar opp video lyser en ring av LED-dioder opp for å signalisere dette. Dersom noen ønsker å ta opp video mer diskret, kan selvsagt både ringene og LED-diodene “males over” i samme farge som brillene forøvrig. I så fall er det langt vanskeligere å oppdage at dette faktisk er Spectacles og når de er i bruk.

Snikfilmet på toget

Linsen i brillene filmer med en “fiskeøye” effekt, og dette påvirker kvaliteten på filmene som tas opp. Selv når filmene overføres i HD er det tildels svært vanskelig å skille detaljer fra hverandre, også på kort avstand. En mulig hendelse kan være at noen sitter bak deg på flyet eller toget, og filmer skjermen på datamaskinen du arbeider på. Våre tester viser imidlertid at det ikke er mulig å lese teksten i dokumenter som vises på skjermen, så lenge en bruker vanlig skriftstørrelse. Selv når vi satte oss foran datamaskinen, på normal leseavstand, kunne vi ikke lese teksten på videoene som brillene tok opp.

Noe annerledes er det når det gjelder å gjenkjenne andre mennesker. Ansiktstrekk og kroppsfasong er gjenkjennelig på noe avstand, så en må regne med at det vil være relativt enkelt å gjenkjenne individer i en folkemengde. En mulig hendelse kan være at enkeltpersoner kan overvåkes uten at de vet at de blir filmet. På litt avstand, og i en folkemengde, vil det ikke være enkelt å oppdage at dette er briller som kan ta opp video og lyd, spesielt ikke dersom de tidligere nevnte ringene og LED-lysene er manipulert.

Brillene tar også opp lyd, og en kan lett fange opp samtaler på noe avstand.

NorSIS mener at Spectacles ikke utgjør en stor fare for personvernet fordi kvaliteten på filmene som tas opp ikke er god nok til å fange opp informasjon på dataskjermer eller papir. I alle fall uten at en kommer svært nære. Utformingen gjør også at det vanligvis vil være ganske enkelt å oppdage at noen har slike briller, og når de tar opp video.

Vi må likevel forvente at det vil komme andre briller på markedet, som både er mer anonyme og som kan ta opp video og bilder i høyere kvalitet. Om de vil utgjøre en trussel mot personvernet må vi ta opp når den tid kommer.