Sikkerhet i alle ledd


Både bedrifter og privatpersoner må være føre var, sier Eivind Gjemdal administrerende direktør i Bits.

 

Det er 10 år siden det første store trojanerangrepet mot norske nettbanker. Flere norske banker ble angrepet av en trojaner som la seg på PCen til privatpersoner. Hvis de så logget seg inn i nettbanken, tok trojaneren over styringen av PCene deres. De berørte kundene trodde de var i nettbanken, men samtidig jobbet de kriminelle aktivt skjult for kundene. Dermed gikk de første transaksjonene feilaktig ut av kontoer basert på hackeraktivitet.

 

Den nye hverdagen

Siden den gang har norske banker opplevd mange trojanerangrep, i perioder kan det være mange trojanere som er aktive samtidig. Norske banker har over tid opparbeidet seg god forsvarsevne mot trojanere. Tapene er relativt små sammenlignet med hva andre land opplever, og norske kunder får dekket tapene med mindre de er grovt uaktsomme.

Trojanerangrep kan uansett få store konsekvenser, for hackeren kan styre alt som skjer på PCen, ikke bare hva du gjør i nettbanken. Hackeren kan lese din mail, sende e-post i ditt navn, eller kopiere ut dine bilder.

 

Vern din digitale ID

Husk at din digitale ID er attraktiv for kriminelle. Størstedelen av dagens pengeflytting foregår digitalt.

– Folk må passe godt på sin digitale ID. Ikke glem at den er privat og gjelder nettopp deg, sier administrerende direktør i Bits, Eivind Gjemdal.

Finansnæringen deltar i oktober i nasjonal sikkerhetsmåned i regi av NorSIS. Finansnæringen understreker viktigheten av å verne om tilliten til den digitale motorveien som er blitt samfunnskritisk infrastruktur.

Bankene jobber kontinuerlig med sikkerhet og er bevisst sitt ansvar, også for å ivareta kunder som blir utsatt for svindel.

 

Tenk sikkerhet

Finansnæringen er en svært viktig aktør i det digitale samfunnet. Mer enn 90 prosent av alle pengetransaksjoner foregår med digitale penger. Da er det viktig at næringen ligger i forkant i sikkerhetsarbeidet, for å bekjempe svindel og kriminalitet.

Samtidig må også hver enkelt av oss følge med og tenke oss litt om underveis.

Din digitale ID, eksempelvis BankID, gir tilgang til stadig flere tjenester på nettet. Det gjør livet vårt enklere, og effektiviserer samfunnet vårt.

Din digitale ID blir stadig mer attraktiv for kriminelle. Vi ser for eksempel en økende mengde svindel med e-post og tekstmeldinger som lenker til falske nettbanker. Her lurer svindlerne til seg din digitale ID, som de deretter bruker for å logge på i nettbanken og stjele penger.

– Det er et stort behov for kunnskap om trusler og sikringstiltak. Digitaliseringen av samfunnet krever det, både som privatpersoner og i bedrifter. Husk også at sikkerhet på nett er ferskvare. Dette er noe vi kontinuerlig må jobbe med, sier Gjemdal.

 

Gode råd for din digitale ID

  • Ikke skriv ned passord og koder.
  • Ikke del din digitale ID med andre.
  • Tenk over hvor du bruker din digitale ID; vær på vakt for falske nettsider.
  • Hvis du lurer på/frykter at din digitale ID er på avveie – kontakt utsteder (f.eks. din bank).
  • Ha et eget passord kun til BankID.

http://www.bits.no/wp-content/uploads/2016/05/Eivind-Gjemdal-4.jpg

Gjesteartikkelen er skrevet av Eivind Gjemdal, CEO i Bits AS.

Les mer om Bits AS.