Sikker pålogging – tre gode råd


I samarbeid med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) har vi utarbeidet et sett med enkle råd for sikker pålogging. Mange av oss er nødt til å håndtere mellom 15-25 passord på tjenester og systemer vi bruker i jobb og privat. Det kan virke overveldende på enhver når man lærer at man bør bruke unike passord på alle tjenester. I tillegg får man ofte beskjed om at de bør være lange og kompliserte og byttes regelmessig. Vi ser reportasjer om store data-lekkasjer der passord og brukernavn har kommet på avveie. Da hjelper det ikke at man hadde valgt et langt og vanskelig passord, men det hadde hjulpet en god del om man ikke brukte samme passord overalt.

Tre gode råd

Vi ønsker ikke at folk skal bli motløse i møte med alle kravene rundt seg, men føle at de er i stand til å håndtere situasjonen. Derfor har NSM og NorSIS utarbeidet et sett med råd for sikker pålogging som vi mener totalt sett gir god beskyttelse og som er praktisk å gjennomføre.

  1. Aktiver 2-trinns bekreftelse
  2. Bruk unike passord
  3. Skriv gjerne ned passordene dine

Les hele veiledningen om sikker pålogging her: https://nettvett.no/sikker-palogging/

Det første man bør gjøre er å aktivere 2-trinns bekreftelse på alle tjenester som tilbyr dette. Så bør man sørge for å ha unike passord på alle tjenester og systemer man logger inn på. Et godt tips er å bruke en strofe fra en sang eller en setning og så legge til noe unikt for hver tjeneste. Hvis dette likevel blir vanskelig å huske, kan man gjerne skrive passordene ned på et papir og lagre det på et trygt sted. De passordene man bruker ofte er det praktisk å memorere.

Vi anbefaler heller ikke at man bytter passord ofte. Bytt passord hvis du mistenker at passordet ditt er kommet på avveie. Vi mener at hyppige passord-bytter ofte medfører at man velger svake passord, eller bruker samme passord overalt. Samme resonnementet gjelder for å anbefale at man skriver ned passord hvis man trenger hjelp til å huske. Det er lettere å velge sterke, unike passord på alle tjenester hvis man kan skrive de ned. Ellers ender man gjerne opp med å bruke det samme passordet på mange tjenester.

 

Les mer:

https://nsm.stat.no/blogg/passordrad/