Rekordmange melder ifra om falske profiler


På datingsider uten å vite det.

BT skriver denne uken om at rekordmange personer kontakter tjenesten Slettmeg.no for å kvitte seg eller melde ifra om falske profiler. Frem til august i år har over to hundre mennesker bedt om hjelp.

– Det som tidligere var et velkjent problem for kjendiser og politikere, er blitt et stadig vanligere problem for folk flest, sier Hans Marius Tessem, leder for tjenesten.

Noen av profilene er laget ved hjelp av bilder og informasjon om eksisterende personer. Andre profiler er diktet opp.

– Å fjerne én falsk profil er ikke så vanskelig, men hvis det til stadighet popper opp flere, blir det vanskelig å få kontroll over det, sier Tessem.

I Bergen har 14 jenter i tenårene levert inn anmeldelser til politiet, etter at de har mottatt sjikanerende meldinger og trusler fra falske profiler på nettet. Politiet arbeider nå med å avdekke hvem som står bak, og har inndratt fire tenåringer sine mobiler og nettbrett.

– Om det er noen sammenheng, vet vi ikke. Vi håper vi får svaret på dette i løpet av uken. Saken har høy prioritet hos oss, sier Svein Føllesdal, politioverbetjent ved Bergen vest politistasjon til BT.

Politiet har bedt om hjelp fra både Kripos og Facebook i saken. Meldingene skal i hovedsak ha kommet fra Facebook, meldingstjenesten KIK og bildetjenesten Instagram.

– Noen oppretter uekte profiler for å mobbe og sverte andre, eller for å komme seg inn i hemmelige grupper. Andre ganger blir de opprettet for å drive svindel, og lure til seg penger som for eksempel på datingsider. Vi har også situasjoner der man gjør dette for gøy i tenårene for å tulle med en kompis. Det er kanskje ikke like kult for kameraten din når han blir voksen, sier Tessem.

Blant meldingene om falske profiler, har Tessem og kollegene fått inn svært mange saker med personer som har havnet på datingsider uten å vite om det. Dette er særlig utbredt på sider som twoo.com, netlog og b2.no. Han anbefaler personer som finner falske profiler å vurdere hva de gjør med saken fra gang til gang.

– Noen ganger kan innholdet være så grovt, at man bør anmelde det til politiet. Andre ganger kan det ordnes relativt raskt ved å melde ifra til tjenestene. Dette må folk vurdere selv. De kan også kontakte oss ved problemer, sier Tessem.

Kilde og intervju i BT i sin helhet her.

Mer om SlettMeg-tjenesten, samt relevnte råd og veiledninger her