Nå sperrer bankene norske bankkontoer


NRK.no skriver i dag: "Tusenvis har ikke gått til banken med legitimasjon - nå sperrer bankene norske bankkontoer. Men alt håp er ikke ute om du plutselig ikke får tilgang til dine penger".

Det siste året har svært mange bankkunder i Norge fått brev om å møte opp i banken for å vise pass. Fristen for dette har vært i utgangen av november for mange, og om dette ikke ble gjort ville kort og bankkonti bli sperret.

Grunnlaget for at svært mange banker har bedt deg om å møte opp i banken din for å vise pass er nye regler som bankene må forholde seg til. Ny hvitvaskingslov har stilt strengere krav til at bankene skal ha gode “kjenn din kunde”prosesser. Hensikten er å beskytte både kunden og banken mot hvitvasking, ID-tyveri, svindelforsøk, terrorfinansiering og annen økonomisk kriminalitet.

De kundene som i dag ikke har vært i sin bank å fremvist legitimasjon og som har fått krev om legitimering kan oppdage at kontoene deres blir sperret. Om du oppdager at du er en av de som ikke har vært banken med legitimasjon så er det fortsatt håp. Bankene har frist fra Finanstilsynet ut neste uke for å få orden på dette, dog vil du få hjelp om du opplever at kontoen er blitt sperret. Da må du reise innom banken din med gyldig legitimasjon og gjennomføre legitimering. Deretter vil kontoen din bli åpnet igjen raskt.

NorSIS advarte mot svindeltype i november

22. november gikk vi i Norsis ut med en advarsel om at svindlere utnytter endringene i disse reglene og konsekvensen ved at noen kunne få sine bankkontoer sperret. For å lure folk til å få det som de vil, pleier svindlere ofte å spille på tre følelser: Frykt, fristelser og tillit. Når folk i utgangspunktet er redde for at kontoene deres skal bli stengt, utnytter svindlerne dette ved å sende ut e-poster der de utgir seg for å være banken (spiller på tillit), og truer med å stenge kontoen om ikke mottakerne oppgir informasjon til dem (spiller på frykt). Dette skjer ved å følge en lenke til svindlernes nettsted.

Slike phishing-forsøk har allerede blitt observert. NRK har omtalt en slik sak.

Enkelte banker har også blitt anklaget for å be om legitimasjon fra kunder på en måte som virker svindelaktig. Det er klart at kombinasjonen av disse to tingene gjør det vanskeligere for folk å vite hva som er ekte og hva som er falskt.

Her er noen ting du alltid bør gjøre når du får en e-post med en lenke i:

  • Sjekk ut e-postadressen til avsenderen. Stemmer den overens med hvem/hva avsenderen utgir seg for å være? Vær oppmerksom på at avsenderadressen kan forfalskes, selv om det ikke er så vanlig.
  • Prøver e-posten å skremme deg? Eller få deg til å føle at det haster med å gjøre noe? Dette er typiske svindeltriks som burde gjøre deg skeptisk. Vær også obs på forsøk på å spille på tillit eller fristelser.
  • Banken din vil aldri sende deg en e-post og be deg oppgi informasjon ved å følge en lenke.
  • Ta eventuelt direkte kontakt med banken via kontaktinformasjon du allerede har, eller via den offisielle kontaktsiden på nettsiden deres. Der kan du spørre om e-posten er ekte.