Mathias’ identitet ble stjålet – fikk 700 000 kroner i kredittlån


26 år gamle Mathias Hauger fra Lørenskog i Akershus opplevde i høst marerittet da noen stjal identiteten hans. På bare syv dager fikk han tatt opp og godkjent lån for 1,2 mill. Hauger endte opp med å skylde 700 000 kroner gjennom flere kredittlån som svindlerne tok opp i hans navn.

 

– Marerittet mitt startet med at jeg fikk nytt bankkort tilsendt i posten. Dette har tydeligvis noen stjålet fra postkassen min, og senere brukt som ID-bevis for å utgi seg for å være meg. Bare i løpet av noen dager har tyvene søkt om lån, kjøpt møbler og forsøkt å kjøpe to biler, hvorav de lyktes med det ene kjøpet. Alt ble gjort i mitt navn. Det er helt vilt hvor mye det går an å gjøre med bankkortet og informasjonen på et bankkort, sier Hauger.

6. og 7. februar fortalte Mathias Hauger sin historie under den årlige identitetskonferansen IDentitet 2019, som ble arrangert av Skatteetaten og NorSIS. En rekke eksperter holdt innlegg og debatterte rundt problemstillinger om identitet og ID-forvaltning.

Bare i løpet av de to siste årene har mer enn 150 000 nordmenn over 18 år opplevd at noen har brukt identiteten deres til å begå straffbare handlinger. Det viser en fersk, representativ undersøkelse utført for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

 

Forsøkte å ta opp lån i en rekke banker

Hauger jobber til daglig som personlig trener i sitt enkeltmannsforetak Hauger Helse & Trening.

– Selv på mitt enkeltmannsforetak har svindlerne greid å ta opp lån. Det er ufattelig hvor mye skade et slikt tyveri kan medføre. Jeg har fått utskrifter fra kredittopplysningsfirmaer som viser at svindlerne har forsøkt å ta opp lån i mitt navn i en rekke banker. De ble bare avvist i banker som brukte Bank-ID som bekreftelse. I flere andre banker fikk de tatt opp lån i mitt navn, sier Hauger.

De vanligste måtene å misbruke en stjålet identitet på, er å kjøpe en vare eller tilsvarende på nett (25 %) eller ta opp lån eller kreditt i ofrenes navn (17 %), viser NorSIS-undersøkelsen.

Les også: Mange henvendelser om ID-tyveri

Fortvilet situasjon

Ekspert på ID-tyveri i NorSIS, Ole Anders Ulsrud, mener at det er uholdbart at denne formen for kriminalitet, som også rammer mange norske enkeltindivider er så lett å utføre.

– Vi får en rekke henvendelser fra enkeltpersoner som har fått frastjålet og misbrukt sin identitet. Det er en fortvilet situasjon å komme opp i. Det er simpelthen for lett å utføre denne type kriminalitet i dag. Både bankkort og pass blir sendt i posten, og det er enkelt å finne og misbruke personnummer. Derfor er vi glade for at det nå ser ut til å komme nye identitetskort som gjør det vanskeligere å gjennomføre denne type kriminalitet. Det må dog også gjøres en jobb for at ikke fødselsnummeret skaper grunnlag for at saker tilsvarende Mathias sin forekommer. I tillegg må enkelte instanser innenfor bank og finans, samt netthandel forbedre sine rutiner slik at man vet med sikkerhet hvem man handler med sier Ulsrud.

Nyttige tips: Slik sikrer du deg mot ID-tyveri

Nye ID-kort med biometri er foreslått for departementet

Ifølge skattedirektør Hans Christian Holte har en felles koordineringsgruppe for ID-forvaltningen i Norge, KoID, i samarbeid med Nav vedtatt en felles visjon for å gjøre den norske ID-forvaltningen sikker, effektiv og mer helhetlig. Gruppen består av Politidirektoratet, Utlendingsdirektoratet, Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) og Skatteetaten.

– Vi har sendt inn et forslag til Justis- og beredskapsdepartementet hvor også bruk av biometri i de nasjonale ID-kortene er innlemmet. Bruk av dette er helt avgjørende for at ingen med norsk identitetsnummer skal kunne bli utsatt for ID-tyveri. De vil få både et fysisk og et digitalt bevis for å kunne beskytte og dokumentere sin identitet på en troverdig måte, sier Holte.

I NorSIS-undersøkelsen fremgår det at hele syv av ti nordmenn er positive til å bruke biometri som fingeravtrykk for å bekrefte identiteten. Det er omtrent den samme andelen som er positive til at det knyttes fingeravtrykk eller bilde til folkeregistrerte opplysninger.

Anmeld ID-tyveri

NorSIS har gjennomført den samme undersøkelsen de siste seks årene. Antall nordmenn som får identiteten misbrukt har holdt seg relativt stabil gjennom denne perioden.

– Det er fremdeles slik at bare 38 prosent av ofrene for ID-tyveri anmelder det til politiet. NorSIS anbefaler alle å anmelde et slikt forhold. Det er viktig for å kunne bestride uberettigede krav, men også for statistikken sin del. Vi frykter at det kan være relativt store mørketall på dette området, sier Ulsrud.