Mangler vi folkeskikk på nett?


Slettmeg, som driftes av NorSIS, får mange henvendelser knyttet til bl.a falske profiler.Svært mange falske profiler finnes i sosiale medier. Noen av disse benyttes til å mobbe andre.  Media har satt fokus på dette den siste uken, og mange sterke historier er kommet frem. En vanlig henvendelse til Slettmeg er ønske om å slette profiler som andre har opprettet i deres navn. Det er også flere saker hvor noen har brukt en persons bilder til å opprette profl om vedkommende. Det er ofte snakk om nakenbilder. De fleste har et  bevisst forhold til hva de skal dele om seg selv. Det er et større problem hva andre deler om deg, og den harde internjustisen. Profilene kan være på ulike sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat eller på sjekkenettsteder.

Aftenposten har gjennomført en landsomfattende spørreundersøkelse via Respons blant ungdom i alderen 16 til 25 år. Den viser at en av syv av de spurte sier de er blitt utsatt for netthets. Bergens Tidende og Aftenposten for 5.5.2014 fortelles historien til bla Tanja Høglund Pettersen (17) som ble hetset på det groveste og bedt om å ta sitt eget liv. Hun tok hun et oppgjør med nettmobberne i sin egen blogg, og har også anmeldt forholdet til politiet. Politiet har henlagt saken, fordi de ikke fant de skyldige.

– Det er veldig lett å slenge av gårde krenkende meldinger når man sitter foran en datamaskin, gjerne sammen med flere kamerater, uten å forholde seg til den personen det går ut over, sier politiførstebetjent til Aftenposten.

Slettmeg har også i en kronikk i Aftenposten 5.5.2014 fokus på netthets.

NorSIS anbefaler

Netthets handler ikke om teknologi og hvor skummelt bruken av den er, men snarere om folkeskikk.

Foreldre må engasjere seg i barns nettbruk, og skolen må jobbe med holdninger også på nett.

Slettmeg og NorSIS anbefaler å anmelde opprettelse av falske profiler i sitt navn og netthets til politiet. Denne typen kriminalitet må tas på alvor. Slettmeg kan kontaktes for råd og veiledninger på hvordan man skal håndtere ulike saker på www.slettmeg.no.

Les mer

Aftenposten

Kronikk i Aftenposten fra Slettmeg.

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.