Løsepengevirus – Europas største digitale trussel


Ifølge Europol er løsepengevirus den største digitale trusselen på nett i Europa akkurat nå. Bare i fjor kostet slike ondsinnede program den globale økonomien mer enn 90 milliarder kroner. Det er først og fremst bedrifter som rammes.

Dette kommer frem i en ny rapport utgitt av Kripos og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. «De siste årene har man sett en økning av løsepengevirus rettet mot bedrifter og virksomheter med større betalingskraft enn enkeltpersoner,» oppsummeres det i temarapporten.

Denne typen ondsinnet programvare er tilgjengelig for en billig penge på det svarte markedet. Ifølge en fersk rapport fra sikkerhetsselskapet Flashpoint, kan denne type Exploit Kits leies for så lite som 80 dollar om dagen. En ukes leie koster opptil 700 dollar.

Har rammet 15 prosent av norske virksomheter

Løsepengevirus virker slik at det krypterer filene på offerets datamaskin. Deretter får offeret et krav om løsepenger for å frigjøre filene. Dette er en særlig stor trussel mot virksomheter som har mange virksomhetskritiske filer lagret i sine datasystemer. Får de et løsepengevirus inn i systemet, mister de tilgang til filene som er lagret der. Denne typen skadevare spres først og fremst via vedlegg og linker i e-post, Microsoft Office-filer eller via infiserte nettsider.

Det finnes ingen konkrete tall på hvor mange som er rammet, men ifølge Næringslivets sikkerhetsråds KRISINO-undersøkelse fra 2019 oppgir 15 prosent av de spurte virksomhetene at de har vært utsatt for løsepengevirus i løpet av de siste 12 månedene. I Norge har vi rundt en halv million små og store virksomheter, når 15 prosent er rammet av dette, utgjør dette et enormt problem.

Slik unngår du å bli rammet

  • Vær kritisk til hva du laster ned og hvilke programmer du installerer på maskinen din. Er det en troverdig avsender?
  • Ta jevnlig sikkerhetskopi av filer som er viktige for deg.
  • Hold datamaskinens operativsystem og programvare oppdatert.
  • Bruk antivirusprogram og sørg for at det er oppdatert.
  • Løsepengevirus sprer seg. Unngå derfor å ha andre disker og enheter koblet til datamaskinen til enhver tid.
  • Løsepengevirus kan spre seg til skytjenestene dine, som Dropbox eller OneDrive. Unngå derfor å være tilkoblet disse hele tiden. Logg deg isteden på og av etter behov.

Dette bør du gjøre hvis du rammes

  • Betal aldri løsepenger. Det gir ingen garanti for at du får tilbake tilgang til innholdet på datamaskinen. Ved å betale, holder du liv i denne typen kriminalitet.
  • Unngå spredning. Koble alle enheter med krypterte filer fra nett. Dette gjelder både datamaskinen, eksterne harddisker og USB-minnepinner.
  • Finn et dekrypteringsverktøy. På nomoreransom.org kan du se om det finnes et dekrypteringsverktøy for løsepengeviruset du er rammet av.

 

Les også NorSIS sine råd om en trygg digital hverdag med korona-tiltak.