Kriminelle satser på økonomisk kriminalitet


I fjor fikk Økokrim melding om 173 nordmenn som var utsatt for kjærlighetssvindlere.

De sendte til sammen 210 millioner kroner til bedragere som hadde opprinnelse i Vest-Afrika. Det er flere enn noen gang. NRK Brennpunkt har sendt en spørreundersøkelse til alle 27 politidistrikter i Norge og fått 21 svar. Alle som har fått anmeldelser om datingsvindel, forteller at politiet ikke etterforsker denne typen saker fordi de ikke har ressurser til å få oppklart dem.

I USA etterforsker politiet datingsvindel på lik linje med annen økonomisk kriminalitet. Politifolk fra ulike avdelinger samarbeider i håp om å løse sakene. – Selv når svindelbeløpene for hvert offer er små, er inntjeningen for de kriminelle stor, sier spesialagent Jeff Cooper til NRK Brennpunkt.

– En av trendene vi har sett i USA, er at kriminelle organisasjoner som tidligere drev med narkotikahandel og annen kriminell virksomhet, nå beveger seg over i økonomisk kriminalitet. Gevinsten er stor og straffene lavere enn ved narkotikakriminalitet, forteller Jeff Cooper som er spesialagent og som etterforsker bedrageri på nettet for amerikansk politi.

Nettdatingsvindel er nå den største av svindelformene på nettet. Spesialagenten er overrasket over at ikke norsk politi etterforsker denne type saker.

– I sum er ikke hver enkelt sak så stor, men samlet sett blir det enorme summer som gjerne går til kriminelle organisasjoner som finansierer menneskehandel og terror, sier agenten til NRK Brennpunkt.

Det er i forbindelse med datingsvindel at nordmenn taper mest penger. Svindlerne spiller ofte på følelser i starten og etter noe tid så skjer det en “uforutsett” hendelse der de spør om penger. Det kan for eksempel være at lønningen er forsinket og de trenger å låne penger i en liten periode. Pengene får offeret aldri tilbake.

I NRK Brennpunkt sin reportasje får man innblikk i hvordan de kriminelle jobber, samt konsekvens og kostnad for offeret. – Det er saker hvor folk ender på gata fordi de har sendt masse penger til noen de trodde var den store kjærligheten. De ligger fortsatt nede og vil nok gjøre det resten av livet, forteller rådgiver Anne Dybo i Økokrim.

 

Kilde:

NRK Brennpunkt

 

NorSIS anbefaler: