Kriminelle handlinger fra gutterommet


En gutt på 17 år sto bak dataangrep mot flere virksomheter og kan kreves for store erstatninger.

Den 5. juli 2014 rammet et stort dataangrep sentrale aktører i finanssektoren. Det ble plutselig sendt enorme mengder datatrafikk mot nettjenestene til blant annet Telenor, DNB, Sparebank 1, Danske Bank, Storebrand, Gjensidige, Nordea, NetCom og Norges Bank.

En 17-åring fra Bergen, som nå er siktet for skadeverket, har tilstått at han står bak tjenestenektangrepet.
– Selskapene har fremmet erstatningskrav på bakgrunn av direkte utgifter de har hatt i forbindelse med dataangrepene. Det dreier seg om rundt 50.000 kroner per selskap, sier politiadvokat Anders Johnsen til BergensAvisen. Dermed kan den totale erstatningssummen komme opp i en halv million kroner. Den siktede skal ha forklart politiet at motivet bak angrepet var å få samfunnet til å våkne opp når det kommer til datasikkerhet, men at han gikk for langt og at han ikke så konsekvensene av det han gjorde.

E24 skriver at i fjor ble tre unge norske gutter, som kalte seg «DotNetFuckers», dømt for skadeverk etter å ha utført en rekke Ddos-angrep mot norske virksomheter som Norsk Tipping, DNB og Politiets sikkerhetstjeneste.

Mange ødeleggende dataprogrammer og angrepsverktøy er lett tilgjengelige på Internett. Det er kraftige verktøy som ligger tilgjengelige for de som har litt kompetanse eller er villige til å betale litt for det. Mange ungdommer ser ikke konsekvensene for virksomhetene av å bruke slike programmer, og forstår heller ikke at det er straffbare handlinger som de gjennomfører. Fysiske ødeleleggelser med fysiske verktøy i et fysisk innbrudd med ødeleggelser er lettere å synliggjøre de økonomiske konsekvensene av.

NorSIS anbefaler

Foreldre og lærere bør snakke med ungdommer som er spesielt kunnskapsrike og interesserte innen IKT, i forhold til hvilke konsekvenser ødeleggelser har. «Hackerverktøy» er ikke bare kompetanse om tekniske verktøy som kan testes ut og leke med. Dette er ikke et «PC-spill», men rammer virksomhetenes verdier og er det samme som å gjøre fysiske ødeleggelser, noe som er kriminelt.

Norske virksomheter må være forberedt også på digitale ødeleggelser. Dersom man legger planer for at tjenestene kan bli rammet og være utilgjengelige i perioder, er det lettere å sørge for å komme tilbake til normaltilstand igjen. Snakk med IT ansvarlige og leverandører og legg en plan for hvordan man håndterer ulike sikkerhetshendelser.

Les mer

Om tjenestenektangrep

Bergens Avisen

E24

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.