Til kamp mot “falske nyheter”


Flere norske medier skrev 26.04 at Google innfører tiltak som skal være med på å stoppe spredningen av falske nyheter og støtende innhold. Teknologiselskapet varsler om at de skal endre sin søkemotor ved å endre algoritmen som brukes til å levere søkeresultater.

Hensikten med endringene Google nå gjør er at brukere skal kunne rapportere upassende innhold. Et punkt blant flere hvor dette blir gjeldende er autofullfør-funksjonen, hvor Google foreslår søkeord mens man skriver.

Ben Bomes, visedirektør for ingeniørtjenester i Google skriver i blogginnlegget “Our latest quality improvement for search” at Google vil iverksette endringer i algoritmen som benyttes til å levere søkeresultater. “Våre algoritmer hjelper oss med å identifisere troverdige kilder blant hundrevis av milliarder nettsider i vår database. Likevel er det blitt veldig tydelig at en liten del av vår daglige søketrafikk (rundt 0.25 prosent) har gitt søkeresultater med støtende eller tydelig villedende innhold, som ikke er det folk leter etter” Les hele blogginnlegget her….

Bomes fremhever spesielt at selskapet vil sette en stopper for «nye metoder som folk bruker til å lure systemet.

Vi i NorSIS har tidligere skrevet om håndtering av falske nyheter. De store utfordringene oppstår når vi står ovenfor spørsmålet: Hva så med nyheter som inneholder både sannhet og usannhet? Der det er mye vanskeligere å finne ut om noe er sant eller ikke? Eller hva når nyheten blir vinklet på en spesiell måte som bygger opp under et spesifikt syn eller budskap?

Hovedansvaret for å stanse falske nyheter ligger naturlig nok hos journalistene, nyhetsbyråene og formidlerne. Pressen beskriver selv dette som et stort problem, og ønsker å gjøre mer for å komme falske nyheter til livs.

Ved siden av Google har også Facebook tatt tak i denne problematikken. Sent i 2016 begynte en utrulling av muligheter for at en bruker kan rapportere en nyhetssak til Facebook. Deretter vil de melde dette til en eller flere samarbeidspartnere i landet hvor saken er fremstilt. Denne parten vil så vurdere saken og kan sette den med status bestridt på Facebook dersom det avdekkes eksempelvis usannheter i artikkelen. I Norge er det så vidt Norsis kjenner til ikke valgt en samarbeidspartner som skal drive en slik faktasjekk knyttet til Facebook, men muligheten for rapportering av brukeren er på plass.

Det største tiltaket innenfor norsk presse er iverksatt av Dagbladet, NRK og VG. De til daglig konkurrerende bedriftene har gått sammen å startet en ny faktasjekk-tjeneste. Tjenesten skal publisere artikler hvor de faktasjekker påstander som fremsettes i offentligheten, på sosiale medier og i norske medier. Dagblad journalist Kristoffer Egeberg sa til dn.no tidlig i mars at: “Vi skal bistå folk i å bli mer kritiske til den etter hvert ganske store informasjonsstrømmen som er der ute i alle kanaler”. 

Tross at aktører innen sosiale medier og presse tar sin del av ansvaret tror vi likevel at disse mekanismene ikke 100% kan gjøre mediene fri for falske nyheter og støtende innhold. Da er det opp til deg og hva du gjør:

Her er noen spørsmål vi vil at du skal stille deg selv når du står overfor en nyhet som du mistenker at kan være falsk:

  • Får nyheten deg til å føle sterkt?
    Det kan være et faresignal. Overskrifter og tekst blir ofte utformet slik at du skal klikke deg inn på saken (det tjener man penger på). Men; det kan også være slik at overskriftene skal få deg til å føle sterkt når du leser den. Sinne, avsky, glede. I så fall kan du bli manipulert til å dele nyheten uten at du sjekker fakta.
  • Er kilden troverdig?
    Har du tillit til avisen eller nyhetsbyrået som har sendt ut saken? Har de en egen politisk agenda, der nyheter kan bli vinklet og vridd for å passe deres agenda?
  • Kan nyheten verifiseres?
    Er det oppgitt kilder i saken? Kan kildene verifiseres? Kan fakta eller påstander i saken verifiseres?
  • Deler du nyheten?
    Gjør du noen vurderinger eller undersøkelser selv før du deler nyheten i sosiale medier?
  • Sier du i fra?
    Gir du tilbakemelding til dine venner når de deler noe du tror er falske nyheter? Tagger du nyheter på Facebook som du mener er falske? Hva med journalisten eller nyhetsbyråene, får de tilbakemelding fra deg?
  • Beskytter du deg selv?
    Å spre falske nyheter gjennom andres kontoer i sosiale medier kan forekomme, og det kan også ramme deg. Beskytt kontoen din mot at uvedkommende kan bryte seg inn. Vi anbefaler spesielt at alle bruker to-faktor pålogging der det er mulig.

Kilder:

NRK.no: Google til kampanje mot “falske nyheter” 

Blog Google: Our latest quality improvements for search 

DN.no: Mediekonkurrenter går sammen for å bekjempe falske nyheter 

Nettvett.no: Falske nyheter