Hvor mange bilder av barna eller barnebarna dine har du delt på nett?


I iveren etter å vise verden hvor fantastiske barna eller barnebarna er, glemmer mange å tenke på, eller spørre om hva barna egentlig synes om bildedelingen deres. Og hva den kan føre til.

Influenser Kristin Gjeldsvik har i en Instavideo gått ut og sagt at hun angrer på at hun tidligere har delt bilder av barnet sitt på nett. Til nrk.no sier hun at hun med dette ønsker å starte en diskusjon om bildedeling av barn i sosiale medier.

Barn og unges liv dokumenteres på nett

Dette er en problemstilling vår seniorrådgiver og leder av slettmeg.no Hans Marius Tessem kjenner svært godt til. De siste årene har slettmeg.no blitt kontaktet av mange barn og unge som står i nettopp dette.

Hvor stort dette problemet er illustreres godt med et av funnene i en undersøkelse Unicef gjennomførte i 2020. Undersøkelsen fant at et barn i Norge gjennomsnittlig har 1165 bilder av seg selv liggende på internett innen det er 12 år gammelt.

Ta gode valg for barna og bruk gode tekniske løsninger

Det er mange meninger og innganger til bildedeling, men uansett hvilke valg foreldre og besteforeldre tar, gjøres valgene på vegne av barna. Derfor er dette en problemstilling som er svært viktig å løfte opp slik NRK gjorde i går, både på Nyhetsmorgen og på Dagsrevyen.

Nyhetsmorgen:                                                      Dagsrevyen: 

       

 

Det er uansett slik at valgene vi tar på vegne av barn og barnebarn, når vi deler bilder av dem i sosiale medier og på nett, påvirker barna. Dersom vi for eksempel alltid spør før vi deler et bilde og respekterer barna dersom de sier nei, er det lettere å lære dem at de selv skal spørre før de deler et bilde av noen på nett. Tenk også gjennom om det er mulig dele bildet av den morsomme situasjonen, skituren eller morgenkaoset uten å vise barnas ansikt på bildet.

I tillegg finnes det en rekke tekniske muligheter til å for eksempel å lage lukkede grupper for bildedeling. Da kan du dele bilder kun med familie og venner og ikke med “hele verden”. Da unngår du at fremtidige skolevenner eller naboer finner bilder av barna med bleieutslett eller smokk.

Besteforeldres deling er ofte mer problematisk

– De siste årene er det helst besteforeldres ukritiske deling av bilder av barnebarna i sosiale medier mange av dem som kontakter slettmeg.no strever med, sier Hans Marius Tessem. Mange har nå god dialog med foreldrene sine om bildebruk og bildedeling. Foreldre kjenner derfor til dilemmaet med at de gjennom å dokumentere barna sine på nett hele oppveksten, kanskje allerede fra før barna er født, gir barna en digital identitet utenfor deres kontroll. Dette har ofte de lest om eller diskutert det på foreldremøter, med venner eller på jobben.

Å ha med seg en ferdig formet digital identitet før de selv starter å bruke internett og får egne profiler på sosiale medier for eksempel, kan være vanskelig. Særlig for sårbare grupper av barn. Kanskje ligger det bilder eller historier på nett som barna blir mobbet for eller som skaper andre utfordringer for dem på eller utenfor skolen.

Det finnes selvsagt også foreldre som ikke er lydhøre for barnas meninger eller opplevelser av dette. Likevel har de fleste barn har et annet forhold til besteforeldrene sine enn til foreldrene sine. Derfor kan det være vanskeligere å si ifra om at det ikke er greit at de deler bilder helt ukritisk. Slettmeg har snakket med barn som sier de ikke kan dra til besteforeldre uten å sminke seg og kle seg opp i finstasen, fordi det der tas bilder eller film som legges rett på nett.

Aldri for sent å komme i gang med gode vaner

Om du som forelder eller besteforelder ikke hatt et bevisst forhold til dette før, er det på ingen måte for sent å ta tak. Vær på tilbudssiden overfor barna. Fortell dem at det ligger en del bilder av dem ut på nett. Spør om dere skal gå igjennom disse å fjerne de bildene barnet ikke ønsker å ha der. Fra barna er ca 2 år vil de ha en mening om de liker eller ikke liker et bilde av seg selv.

For å hjelpe deg til å forstå tematikken enda bedre og gi deg noen gode tips har vi her samlet en lenker til nettsider med nyttig informasjon om barn og bilder på nett.

 

Slettmeg.no: https://slettmeg.no/bilete-av-barna-pa-nett/

Slettmeg.no: https://slettmeg.no/bilder-pa-nett/

Nettvett.no: https://nettvett.no/kurs/laeringsressurser-for-skolen/ressurser-for-foreldre/

DuBestemmer: https://www.dubestemmer.no/yngre-barn/bilder-av-barn-pa-nett

Datatilsynet:https://www.datatilsynet.no/ibestemening

Unicef: https://sharenting.unicef.no/

Redd Barna: https://www.reddbarna.no/vart-arbeid/barn-i-norge/foreldretips/foreldretips-om-deling-av-bilder-av-barn/