Hvem skal ta regningen når du blir svindlet på nett?


På agendamagasinet.no 14. september, skrev Marte Eidsand Kjørven en artikkel om den digitale revolusjonen i finansbransjen sine åpenbare fordeler, men også hvordan medaljen har en bakside.

Tilbake i tid måtte vi møte opp i banken for å ha samtaler rundt prosessen for å få lån. Vi satt på et møterom og snakket fysisk med en kunderådgiver. Vi ble til og med spurt om vi ville ha en kopp kaffe. Identitetspapirer måtte vi også ha med for å bevise at jeg var meg og du deg. Om låneprosessen gikk i orden måtte vi til slutt skrive under lånepapirene med en signatur. Og som Eidsan Kjørven skriver, skulle banken ha pant i boligen eller hytta, måtte disse dokumentene i tillegg signeres av to myndige vitner.

Siden den tid har mye endret seg. Låneprosessene går på nett, svaret kommer raskt og man signerer alle dokumenter, enten det er lån, forsikring eller pantedokumenter med BankID, eller annen elektronisk signatur og autentisering. Den fysiske kontakten er ikke der lenger. Det er heller ingen krav til vitner. Prosessene har bitt enkle og praktiske for både kunde og bank. Dette viser denne digitale revolusjonens åpenbare fordeler.

Så er spørsmålet. Har denne medaljen en bakside? Eidsan Kjørven skriver videre at den åpner for økte (og uante) muligheter og risiko for å bli svindlet på nett. Etter hvert som elektronisk autentisering tar over for fysisk autentisering, øker også muligheten for svindel på nett. Den som får tak i BankID-opplysningene dine kan tømme kontoen din for penger, skaffe kredittkort og ta opp lån i ditt navn. Den kan til og med pantsette boligen og hytta for millioner av kroner.

Marte Eidsan Kjørven innleder hele hennes artikkel med å stille spørsmålet «Hvem skal ta regningen når du blir svindlet på nett?» Les Eidsan Kjørven sine betraktninger rundt den digitale revolusjonen innen finansbransjen i sin helhet på Agendamagsinet.no.

 

Kilde: Agendamaganiset.no – «Hvem skal ta regningen når du blir svindlet på nett» av Marte Eidsan Kjørven