Mobilen er det nye målet


Tidligere var det masseutsendelse av PC- virus som rammet et stort antall brukere gjerne med formål å få status i hackermiljøer. I dag er det mer skreddersydde angrep med formål å tappe informasjon som kan misbrukes kriminelt.

Smartmobiler har i dag samme funksjon og kapasitet som en PC for noen år tilbake. Og vi håndterer dermed alt fra epost, jobb dokumenter, sosiale medier og handler på nettet via dagens smartmobil. Dette har også bidratt til en endret angrepsstruktur de siste årene. Målet i dag er sensitiv informasjon og hackerne angriper med skreddersydd programvare som sendes til et mindre antall brukere. Deretter endrer de litt på koden, og sender ut til en ny gruppe. Dette gjør det vanskeligere for sikkerhetsleverandører å identifisere trusselen i forhold til de store kjente masseutsendelsene av virus.

Til tross for risiko ved å lagre mye sensitiv informasjon på smartmobiler og at det skjer flere skreddersydde hacker-angrep, så avdekker en undersøkelse utført av Norstat for Telenor i 2013, at 8 av 10 nordmenn sjelden eller aldri bytter passord på mobiltelefonen og nettbrettet. Nær halvparten bruker dessuten samme passord for innlogging til flere ulike nettsteder og applikasjoner.

Brukere av smartmobiler bør i det minste sikre sin informasjon med en tastelås-sperre. Og flere tiltak bør vurderes avhengig av bruk, tilgang og informasjon som er lagret. Dagens kriminelle er ofte profesjonelle organisasjoner som har en tydelig arbeidsdeling, og det er fokus på å operere i det stille. Derfor er det ofte vanskligere å merke at en har blitt tappet for informasjon – før det er for seint.

NorSIS anbefaler

Les våre tips for å sikre din smartmobil
Les vår veiledning om sikring av nettbrett og smarttelefoner

Les mer

Mobilen hacket før jeg rakk å drikke opp kaffen
Nyhetssak fra Telenor