Falske nettsider


Falske nettsider av Facebook, Gmail og andre sider du har tillit til blir brukt til å lure fra deg brukernavn og passord.

Vi har i den siste tiden sett en markant økning av falske nettsider hvor personer har blitt lurt til å gi fra seg både brukernavn og passord til diverse nettjenester.

Personene har latt seg lure til å legge inn kontoinformasjon på falske nettsider, som ved første øyekast ser identiske ut med nettsider de vanligvis pleier å besøke.

Dermed kan de gjøre hva de vil med kontoen din. Det første de gjør er å endre passordet ditt, slik at du ikke lenger kommer inn på siden din. De endrer også språket til for eksempel kinesisk noe som gjør det vanskeligere for deg å navigere på tjenesten.

Slik setter du språket tilbake til Norsk.
https://support.google.com/mail/answer/69784?hl=no

Deretter utgir svindlerne seg for å være deg, ved å sende e-poster eller meldinger til personer i kontaktlisten din eller tar over e-postkorrespondansen med for eksempel banken din.

NorSIS har sammen med Aftenposten laget en video som viser hvordan “hackerene” kan lurer fra deg brukernavn og passord, samt hvordan du minimerer risikoen for å bli  lurt.
Aftenposten

NorSIS anbefaler.

  • Aldri klikk på linker for å komme til Gmail, Facebook eller andre steder hvor du skal skrive inn brukernavn og passord eller annen sensitiv informasjon. Og om du får en e-post eller sms fra noe som ser ut som banken din, skal du aldri gi fra deg informasjon eller trykke på linker fra dem.
  • Skriv adressen i adressefeltet for å komme dit du vil, og bare skriv brukernavn og passord på sider som har «https» i begynnelsen av adressen, og hvor du kan se en hengelås. For å være helt sikker trykker du på låsen, og ser på sertifikatet om det er den rette nettadressen som er lagt inn der.
  • Dersom du er på et åpent trådløst nettverk bør du være forsiktig med å logge deg på sider med brukernavn og passord, iallfall der det ikke er kryptering. Dersom du skal sende noe sensitivt eller gå inn i nettbanken er det bedre å bruke mobilt bredbånd.
  • Ha oppdaterte operativsystemer og programmer, særlig på Adobe reader, Java og Adobe flash player.
  • Benytt oppdatert anti-virus program.
  • Vurder bruk av 2-trins bekreftelse ved pålogging.
    Slik gjør du det for Google (Gmail etc)
    Slik gjør du det for Facebook