Falske nettilbud har økt i koronatiden


NorSIS ser en økende trend med at virksomheters profiler på nett og i sosiale medier blir kopiert og misbrukt til phishing.

Kopierer nettbutikker, nettsider og profiler

Endringen i forbrukernes kjøpsmønster på grunn av koronarestriksjoner har økt bruken av nettet og sosiale medier som salgskanal for handel og annen kommunikasjon med kunder. Selv om dette har mange fordeler, både for forbrukerne og virksomheter er det også noen utfordringer med det. Som med alle andre adferdsendringer ser vi at svindlere ser en mulighet til å misbruke forbrukeres tillit til kjente merkevarenavn. Den siste tiden har vi sett en økende trend med at svindlere forfalsker nettbutikker, tilbudssider eller profiler i sosiale medier. Vi har vært i kontakt med flere små virksomheter som har oppdaget at sine salgsaktiviteter, spesielt i sosiale medier, er kopiert og misbrukt av svindlere. Målet er som regel å få kundene til å legge igjen informasjon, enten betalingsinformasjon eller påloggingsinformasjonen som brukernavn og passord.

Hva kan kunder gjøre for å oppdage svindelsider?

  • Er tilbudet for godt til å være sant? Om du synes det er det som regel tilfellet.
  • Sjekk alltid nettadressen en kommer til, stemmer den med virksomheten som gir tilbudet?
  • Er det naturlig at virksomheten trenger alle de opplysningene det bes om? En seriøs aktør vil aldri be deg oppgi passord til nettbanken, PINkoder eller annen sensitiv informasjon via en lenke i e-post eller sms.
  • Om du kommer over et ekstra godt tilbud i sosiale medier kan det være lurt å sjekke hjemmesiden til virksomheten og se om tilbudet ligger der også.

Hva kan virksomheter gjøre?

Om ditt merkenavn misbrukes for å svindle kunder går det ikke bare utover kunden, men også ditt omdømme.

  • Oppdager du at noen har svindlet kundene dine bør du anmelde saken til politiet.
  • Om noen har opprettet en falsk profil, ta kontakt med tjenesteleverandøren der den ligger, for eksempel Facebook eller Instagram for å få hjelp til å fjerne den.

Trenger du hjelp til å slette falske nettsider eller profiler kan du kontakte vår veiledningstjeneste slettmeg.no Der finner du en rekke veiledninger for hvordan du sletter falske profiler her   Du kan også kontakte slettmeg.no på telefon 911 29 392  eller via e-post.

 

Våre råd for å oppdage at virksomhetens navn blir misbrukt er å:

  • ha oversikt over hvor virksomhetens navn blir nevnt, for eksempel bør du sette opp et Google-Alerts søk som gir deg beskjed dersom noe publiseres som inneholder navnet på virksomheten din.
  • ta alle henvendelser fra kunder om dårlig behandling på alvor og sjekk hvor de stammer fra. De kan komme fra en falsk profil, nettside eller lignenede.
  • ha rutiner for å si i fra til kunder og andre brukere dersom noen har laget en falsk profil, nettside eller konkurranse i din virksomhets navn. Legg ut en melding på nettsiden eller profiler i sosiale medier for å advare om svindelen.

 

Les mer om hvilke trusler alle virksomheter må forberede seg på å møte i 2021 og hva du bør gjøre for å sikre deg best mulig mot disse, i vår rapport “Trusler og trender 2021”.