Epost-utfordringer


Vær kritisk til epost med ulogisk innhold

Trojanere og ID-tyveri

Selv om du skulle motta epost fra kjente og kjære som du har i adresseboken din, så må du være observant. Avanserte trojanere, kan generere svindel-epost som automatisk sender epost til alle dine kontakter. Når  du mottar epost fra noen du kjenner er sannsynligehten større for at du reagerer uten skepsis på denne.
Finnmark Dagblad skrev 23. januar historien om SP-planlegger Tore- Jan Gjerpe som ble utsatt for et identitetstyveri etter det som framstår som en mer avansert form for Nigeriabrev,et forsøk på svindel gjennom e-post.
Denne formen for epost kan “smitte” deg om du åpner disse. I tilfellet med Gjerpe i Finnmark er vi orientert om at flere rundt i Norge er utsatt for det samme og viruset etter å ha mottatt epost fra Gjerpe. Dette viser hvor lett slike epostvirus smitter. Du bør således vurdere å skru av forhåndsvisning av epost, slik at du har mulighet til å slette tvilsomme brev uten faktisk å åpne eller forhåndsvise dem først.

Nigeriabrev har forøvrig eksistert i mange år. Vi har skrevet historien om disse tidligere.

Feilslettet epost

Det er ikke all epost vi ønsker å slette.

Mellom 15. og 22. januar har Google hatt en feil i sin epost-tjeneste, Gmail. Enkelte brukere har, uten at de selv har foretatt seg noe, fått slettet eller søppelmarkert eposter. Andre eposter enn de du har lest kunne bli slettet eller markert som nettsøppel(spam) og dermed forsvinne fra innboksen uten at du som bruker hadde lest disse. Slettede eposter blir liggende i søppelkassen i 30 dager, så ingenting vil forsvinne før 14. februar.

Langt fra alle brukere av Gmail er påvirket av feilen, men for de som sjekker Google-epost via iOS-appen, direkte i en mobil nettleser eller i offline-versjonen av Gmail, kan det være at eposter har blitt slettet uten din viten. Brukere får i dag opp en advarsel når de logger på via disse klientene om at epost kan ha blitt slettet utilsiktet, og Google Apps-administratorer får tilsendt lister med brukere som potensielt kan ha blitt rammet.

NorSIS anbefaler

  • Vær kritisk til epost, spesielt om denne har et spesielt innhold, er skrevet på dårlig norsk eller ikke logisk passer i forhold til annen korrespndanse med avsenderen.
  • Skru av forhåndsvisning, slik at eposten ikke vises med en gang du markerer den.
  • Sørg for å ha antivirus/antispamware installert på din datamaskin og også på andre enheter.
  • Ta selvtesten på idtyveri.info 

Les mer