En digitalisert barndom


Fra vugge til grav kan livet ditt følges, deles og likes med tommel opp og med en passende emoji.

På mange måter er hele livet vårt blitt digitalisert. Fra vugge til grav kan livet ditt nå følges, deles og likes med tommel opp og med en passende emoji.

Det positive er at verden er blitt mindre og geografisk avstand til familie og venner betyr ikke så mye når du kan dele via sosiale medier at lillegutt går sine første skritt, første skoledag og alt det andre vi gjør ”for første gang” i våre liv. Sosiale nettverk styrker oss, og det å dele gode opplevelser gir oss enda sterkere bånd og mye å snakke om når vi møtes.

Men utfordringer finnes også i en verden hvor vi deler fra våre liv mer enn noen gang før. Familiealbumet som i gamle dager lå i stua og kun var for familie og venner  – ligger nå åpnet for alle dine venner, bekjente, kollegaer, de du trodde du kjente og ukjente. Å dele er en viktig driver i sosiale medier. Men det er først nå vi begynner å erfare og føle på konsekvensene av et digitalisert liv.

Forrige uke kom en kronikk på trykk i Aftenposten av blogger Mariann Johansen. Overskriften var ”Jeg er mammabloggeren som angret”. Som påpekt av blogger Mariann Johansen, så er de som vokser opp i dag den aller første generasjonen som har fått barndommen sin – helt eller delvis – delt via sosiale medier. For noen siden første ultralydbilde. Og som hun påpeker – ”selv om ingenting var direkte ødeleggende for deres sosiale fremtid, opplevdes det likevel respektløst overfor de personene de er blitt i dag”.

Det er allerede registrert tilfeller hvor barn/ungdom har kontaktet hjelpetjenesten slettmeg.no for å få hjelp til å slette bilder som foreldre har lagt ut. Men det er fremdeles for liten dokumentasjon på dette, da de fleste barna som er berørt fremdeles er for unge til å ha et bevisst forhold til det innholdet som ligger ute på sosiale medier om dem i dag. De har derfor ikke begynt å kontakte slettmeg.no enda.

Som blogger Mariann Johnsen erfarte, så er det mange foreldre som i ettertid forstår at de har delt for mange og noen ganger intime bilder av sine barn på nett. Og at det for noen barn, blir en digital barndom som det i ettertid ikke alltid er like lett å forholde seg til eller redigere bort. Mange voksne har selv kjent på følelsen av irritasjon og frustrasjon når man oppdager at bilder er blitt publisert via sosiale medier uten å bli spurt om det var OK. Vi har ulike grenser for hva hver enkelt aksepterer – og det må respekteres. Barn har også rett på personvern og privatliv – like fult som et voksent menneske.

Problemstillingen omring foreldre som publiserer bilder av sine barn, er heller ikke ny, men stadig relevant. Økt digitalisering og bruk av sosiale medier, gjør at det er blitt vanlig at det ligger bilder av oss på nett. Utfordringen er da i hvilke grad man skal si nei til publisering av bilder av barn? Flere foreldre er i dag bastante på å ikke legge ut bilder av barna i sosiale medier. Men endrer gradvis mening ettersom barna blir eldre og man kan snakke sammen om dette.

Daglig leder i Slettmeg.no, Hans Marius Tessem har følgende råd til foreldre:

Vær restriktiv og tenk deg om før du deler for mange bilder av ditt barn. Spesielt når de er for små til selv å forstå eller ta valg. Men snakk gjerne med barna når de blir gamle nok til å forstå hva internett og sosiale medier er. Spør om det er greit at bildet fra eksempelvis fisketuren legges ut på mamma og pappa sin Facebook-profil. Da lærer barnet også at man skal spørre før man deler bilder av andre.

Sosiale medier er sosialt og for å dele øyeblikk og hendelser. Men det er også mange hendelser som er for intime, for private og for spesielle til å deles videre – og her har vi alle ulike meninger og grenser som bør respekteres. Og spesielt respektere de som enda ikke har en stemme i denne debatten og som muligens når de blir ungdom ikke deler vårt syn og glede over antall likes, emoji`s og oppmerksomhets jag.  Personvern er høyt på dagens agenda til myndigheter, næringsliv, virksomheter og organisasjoner nasjonalt og internasjonalt. Fremtidens voksne vil nok være mye mer restriktive med å dele bilder av sine gamle foreldre.

 

Les og lær mer hos Nettvett.no og Slettmeg.no som driftes av NorSIS.

Kronikk i Aftenposten av blogger Mariann Johansen.

Relevant artikkel fra The Telegraph vedrørende fransk lovgivning for å sikre barns personvern på nett.