Eksperter advarer mammabloggere mot å brette ut barnas liv.


Mener bloggere bør være mer forsiktige med å dele bilder og detaljer fra barns liv.

Aftenposten satt fokus på mammabloggerene forrige uke. Eksperter de har snakket med ber bloggere være mer forsiktige med å dele bilder og detaljer fra barns liv.

Jeg tenker mye på om barna vil synes det er greit når de blir voksne, sier mammablogger Jessica Enerberg (18).

I foreldrebloggernes verden skal alt fra bleieskift til mammas nye kjæreste dokumenteres. På Instagram, Facebook, Snapchat og blogg. Hele døgnet, hele uken. Det meste er illustrert med nærbilder av smilende, sovende og gråtende barneansikter.

De største mammabloggerne har rundt 30.000 daglige lesere og flere hundre tusen følgere i sosiale medier. De deltar i realityserier og omtales i kjendispressen. Enkelte av dem lever av å utlevere familielivet.

Frem til barn er 15 år, er det foreldrene som bestemmer hvordan de skal eksponeres på nett. Men ifølge både norsk lov og FNs barnekonvensjon skal alle handlinger som berører barn, være til barnets beste. Med bakgrunn i dette mener jurist Sara Eline Grønvold at en del av det vi ser på norske mammablogger kan være ulovlig.

Foreldres interesse i å dele bilder av barnet, er normalt sett ikke en interesse som trumfer barnets rett til beskyttelse av sitt privatliv, sier Grønvold, som er forfatter av boken Barn og personvern.

I utgangspunktet har barn samme rett til et privatliv som voksne. Ifølge Grønvold tror mange foreldre de har ubegrenset rett til å handle på vegne av barna, noe som ikke stemmer.

Mammabloggere legger gjerne vekt på at de tar hensyn ved at de ikke legger ut nakenbilder eller bilder som kan krenke barnet. Men de glemmer at også mengden bilder kan utgjøre en krenkelse, sier Grønvold. Egentlig burde man spørre seg om det er til barnets beste hver gang man publiserer et bilde av dem, mener Grønvold.

Tobarnsmor Jessica Enerberg, som står bak bloggen «Mamma som 16», sier hun og samboeren er veldig bevisste på hva de velger å legge ut på nett.

I starten publiserte jeg ikke bilder av barna i det hele tatt. Etter hvert ble mange lesere interesserte, og da begynte jeg å vise frem noen bilder. Jeg tenker mye på om de vil synes det er greit når de blir voksne, sier Enerberg.

Ifølge Blogglisten.no har hun opptil 10.000 daglige blogglesere. Drøyt 8000 følger henne på Instagram. Enerberg tjener penger på bloggingen, men ønsker ikke å si hvor mye det er snakk om. Enerberg er opptatt av at barna skal være anstendig kledd på bilder som publiseres. De skal ikke være nakne eller syke. Hun passer også på at sensitiv informasjon forblir privat.

Innleggene mine handler om at vi har spist middag, lekt og kost oss, ikke om at vi har vært på legekontoret og fått den ene eller andre beskjeden. Familien har i aller høyeste grad et privatliv, selv om jeg skriver om livet vårt på nett, sier Enerberg.

Mammabloggerne publiserer en del ganske spesielle bilder. Alt er sikkert i beste mening, men det er ikke sikkert barna synes det er så gøy når de vokser til, sier Willy-Tore Mørch, som er professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø. Han mener det er en viss risiko for at barn som utleveres på nett kan utsettes for ubehag senere i livet, for eksempel mobbing.

De som vokser opp i dag er den aller første generasjonen som har fått barndommen sin delt på denne måten. De er forsøkskaninene, skrev Mariann Johansen i et innlegg i Aftenposten i september. «Mammabloggeren som angret» kalte hun seg. Johansen hadde nylig blitt minnet om at hun noen år tidligere hadde en blogg som var full av barnebilder. Syke barn, barn i badekaret, barn i bleier. Nå som hun var ute av babyboblen, fikk sjokk av å se hva hun selv hadde publisert.

– Jeg mener lovverket for å ivareta barns interesser er blitt svært mangelfullt etter at blogg gikk fra å være en barneromsaktivitet til å bli millionbusiness, sier Johansen.

Hun får støtte fra jurist Sara Eline Grønvold og Guro Skåltveit i Datatilsynet, som mener lovverket åpenbart henger etter på dette området.

 

Kilde: Aftenposten.

Les mer på Slettmeg.no om lover og rettigheter som gjelder ved publisering på nett,

og få også gode råd på Nettvett.no