Digitale julegaver og informasjonssikkerhet


Når nye digitale dingser skal konfigureres og sikres i romjula er det kanskje også rom for en generell digital opprydding i hjemmet? Kanskje en prat rundt frokostbordet om nettvett kan passe i disse tider?

Digitale julegaver

Mange ønsker seg harde pakker under juletreet. Kanskje en ny spillkonsol, et nettbrett eller en smartklokke venter de som er riktig heldige. Med en helt ny enhet i hus har man alle muligheter til å starte med blanke ark og sørge for at sikkerheten blir ivaretatt. Det vil gi en riktig god start på det nye året. Og er man først i gang, kan man like gjerne se over det utstyret man allerede har.

Sørg for at operativsystemer og programmer oppdateres automatisk, og at det tas jevnlig sikkerhetskopi av viktig innhold. Last ned apper fra de offisielle butikkene som f.eks. AppStore og Google Play, og fjern de appene som ikke brukes.

Les mer: nettvett.no/ti-tips-for-sikrere-mobilbruk

Les mer: nettvett.no/ti-tips-sikrere-pc-bruk

Tingenes internett

Tingenes internett blir stadig en større del av livene våre. Vanlige husholdningsgjenstander, alt fra kjøleskap til lyspærer, kan nå kobles på internett og tilby brukerne ulik funksjonalitet. Robotstøvsugere og smarte panelovner er eksempler på produkter som har blitt svært populære de siste årene. Dessverre er det et vanlig problem at mange av disse gjenstandene ikke er utviklet med sikkerhet i fokus, det er derfor lurt å være klar over hva man bør stille av krav, og hvordan de kan brukes sikkert. 

  1. Vurder hvilke ting du koble på nett
  2. Bytt standard passord med et nytt, sterkt passord
  3. Husk å oppdatere hvis mulig
  4. Bytt ut enheten om den ikke lenger kan oppdateres
  5. Tenk over hvilke data som samles inn, konfigurer personverninnstillingene hvis mulig.
  6. Du kan opprette et eget separat Wi-Fi nettverk for tingene, slik at de blir isolert fra datamaskiner med viktig innhold.

Les mer: nettvett.no/tingenes-internett/

Barnas sikkerhet

Mange av barnas julegaver kan også kobles på nett. Etter Forbrukerrådets avsløringer i 2016 og 2017 om den manglende sikkerheten i smarte leker og GPS-klokker for barn, er det tydelig at mange av produsentene mangler kompetanse til å lage sikre produkter. Barn bør ikke være prøvekaniner for halvferdige løsninger, men det ser altså ut til å være virkeligheten. Rådene for sikring av enheter i tingenes internett er da spesielt viktig å følge når det gjelder produkter for barn. I tillegg bør man spørre seg om produktet er modent nok til å brukes av barn i det hele tatt. Datatilsynet har gitt Gator Norge pålegg om å stanse all behandling av personopplysninger i sine smartklokker for barn innen 8. januar 2018.

Les mer: forbrukerradet.no/tingenes-internett

Les mer: forbrukerradet.no/siste-nytt/smartklokker-behandler-persondata-ulovlig

Nettvett rundt frokostbordet

I ferietider er man gjerne mer sammen med venner og familie enn vanlig, og det blir kanskje enda tydeligere enn ellers hvor mye tid vi bruker i sosiale medier, tar bilder, sender meldinger, spiller spill eller generelt er på nett. Det er også en gylden mulighet til å diskutere trygg og sikker bruk av internett. Hvor mange i familien bruker to-trinns bekreftelse? Hvor mange har forskjellige passord på de ulike tjenestene? Vet man at det er greit å skrive ned passordene og gjemme de på et trygt sted? Ta gjerne utgangspunkt i nettvettreglene på nettvett.no.

Les mer: nettvett.no/nettvettreglene

For diskusjon med barn kan det være lurt å bruke Redd barnas nettvettregler som utgangspunkt. I tillegg bør man være oppmerksom på at det meste er tilgjengelig på internett. Et uskyldig søk på Youtube kan føre til at barn blir eksponert for filmer de ikke burde ha sett. Ofte tør de ikke fortelle om opplevelsen fordi de er redde for å miste tilgangen til Youtube. Foreldrekontroll, personverninnstillinger og andre filter kan beskytte barna til en viss grad. Men det viktigste er å være tilstede, bry seg om barnas digitale liv og spørre om hvordan dagen deres har vært – også på nett!