Dataviruset Wanna Decryptor har rammet over 99 land så langt.


Største dataangrepet verden har sett, sier Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Dataviruset Wanna Decryptor som traff verden og Norge med full kraft i går, er trolig drevet av kriminelle med høy kompetanse, sier Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

Angrepene har økt i løpet av natta. Det er det største angrepet vi har sett på verdensbasis, sier Hans Christian Pretorius, leder for cybersikkerhet i NSM til NRK.

Så langt har tre norske virksomheter meldt fra til NSM at de er rammet. Alle er private virksomheter.

IT-sikkerhetsselskapet Avast opplyser at det har registrert 57.000 angrep i 99 land, med Russland, Ukraina og Taiwan som hovedmål, skriver NRK.no.

EUs organisasjon for kriminalitetsbekjempelse, Europol, sier de aldri tidligere har sett et dataangrep på dette nivået, skriver AFP.

Det er usikkerhet knyttet til hvordan viruset blir spredt i utgangspunktet. Men når viruset først har infisert én datamaskin, krypterer det alle filene som brukeren har rettigheter til. Viruset kan infisere kun én PC eller gjøre et helt nettverk utilgjengelig, og krever løsepenger.

Dette er det vi kaller for «ransomware». Et konkret verktøy som tar alle filer, krypterer dem. Så får du opp en melding om at du må betale en pris i bitcoin for at dette skal åpnes igjen, forklarer Pretorius til NRK.

Angrepet rammer de som ikke har gjort siste Microsoft-oppgradering på PC-en sin. Brukere oppfordres til å oppdatere sine systemer så fort som mulig for å unngå angrep.

Viruset utnytter en sårbarhet som fins i Microsoft, men som Microsoft ga ut en oppgradering for i sin siste oppgraderingspakke for noen dager siden, sier Pretorius.

Norske myndigheter følger situasjonen fortløpende.

På NettVett.no er det lagt ut en oppdatert veiledning om løspengevirus.

NorSIS har 10 tips for sikrere bruk av internett:

  1. Hold programvaren oppdatert
  2. Sørg for at brannmur er påslått
  3. Benytt et oppdatert antivirus program
  4. Ta sikkerhetskopi
  5. Velg bra passord
  6. Ikke tildel sluttbrukere administratorrettigheter
  7. Bruk e-post med omhu
  8. Tenk deg om når du er på nettet
  9. Bruk sosiale medier med omhu
  10. Ta vare på sensitive opplysninger når du er på nett

På NettVett.no finner du mer utfyllende informasjon og tips om hvordan du kan bli sikrere i den digitale hverdagen. Veiledningene er ment for å gi korte, enkle steg for å sikre seg og minske sjansen for uønskede hendelser.  Les mer på NettVett.no

  • Se også mer oppdatert informasjon fra Microsoft.
  • Les også intervju i VG med Vidar Sandland / NorSIS.