Datakriminelle dømt


Historisk dom i Frankrike – Pirate Bay grunnlegger dømt i Sverige for nye straffbare handlinger (datainntrengning og bedrageri)

Datakriminalitet øker i omfang. Angrepene er mer målrettet enn noensinne.Siste tiders medieoppslag viser også at angriperne bruker mye tid på forarbeid før de angriper. Gjerne via sosiale medier, slik at man kan kartlegge bedrifter og nøkkelpersoner. Informasjonen som stjeles er alt fra dokumenter og industritegninger til brukernavn og passord. Mnemonic har uttalt til dn.no at overvåking av deres kunder viser en økning av dataangrep på 26 % i 2012, mot året før.

En positiv utvikling er at datakriminelle blir tatt og stilt til ansvar hos domstolene.

I Sverige denne uken er Pirate Bay grunnlegger dømt for nye straffbare handlinger. Han er dømt til to års fengsel for datainntrengning og bedrageri.
Han risikerer også å bli utlevert til Danmark, der han er mistenkt for samme type lovbrudd. Svartholm Warg er siktet for å ha hacket Schengen-registeret, som blir brukt av politiet i 27 europeiske land, inkludert Norge. Datainnbruddet skjedde i Danmark, men ettersom det blir brukt til å dele informasjon mellom landene kan det inneholde informasjon om nordmenn.
Systemet har oversikt over personer ettersøkt for straffbare forhold, personer under overvåkning, savnede, vitner, personer uten rett til innreise og opphold, samt blant annet stjålne kjøretøy, identitetspapirer og andre gjenstander.
Systemet som ble hacket, ble erstattet med et nytt system i april. Dette inneholder ikke den samme svakheten.
Dommen i Sverige gjelder den mest omfattende saken om datainntrengning i Sveriges historie. Svartholm Warg skal sammen med minst én annen person ha stjålet hemmelige personopplysninger fra IT-selskapet Logica, og offentliggjort dem på internett. Svartholm Warg er også dømt for grovt bedrageri og forsøk på grovt bedrageri, etter å ha forsøkt overført penger fra Nordea, ifølge Digi.no.

I Frankrike er en nettbruker blitt fradømt retten til å være på nettet. Det er første gang dette skjer i fransk historie, og det er trolig første gang også i Europa. Nettstedet France24 skriver at nettpiraten ble fradømt nettilgang i 15 dager etter ulovlig nedlasting av opphavsrettsbelagt materiale.

Frankrike har innført strenge regler, kalt Hadopi-lovene, som fungerer etter et system med tre advarsler. Nettbrukeren som er blitt dømt fikk disse advarslene, samt en bot på 600 Euro, før han til slutt ble fradømt tilgangen til nettet.
Selv om vedkommende er blitt fradømt retten til å surfe på det «offentlige» nettet skal nettleverandøren likevel sørge for tilgang til private tjenester som chat og e-post.

 

NorSIS anbefaler:

Beskytt deg og din bedrift mot kriminelle på nett:

  • Vær skeptisk til spontane forespørsler på sosiale nettsteder
  • Forsøk å få bekreftet personers identitet
  • Gi ikke ut informasjon som mottaker ikke har krav på
  • Send aldri personlig eller finansiell informasjon via e-post
  • Klikk ikke på lenker i e-post, men kopier heller adressen manuelt
  • Vurder avsender og nettsider nøye, før du oppgir informasjon
  • Sjekk om adressen er feilstavet eller slutter på .com istedenfor .no, etc.
  • Forsikre deg om at nettbanker o.l. krypterer sidene (se etter: https://)
  • Bruk e-postfilter, brannmur og antivirus


Les mer:

NorSIS sin veiledning om sosial manipulering

NorSIS sin veiledning om phishing

domstol.se/Om-Sveriges-Domstolar/Pressrum/Nyheter-och-pressmeddelanden/Dom-i-det-sk-dataintrangsmalet/
http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/06/12/hackere-malretter-angrepene-mot-norske-bedriftstopper
http://www.digi.no/918513/maa-i-fengsel

www.digi.no/918534/fjernstyrte-sveriges-folkeregister
http://p3.no/musikk/stenger-nettet-for-fransk-pirat/
http://www.digi.no/918349/schengen-register-ble-hacket

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.