Ble lurt til å gi fra seg BankID, ble svindlet for over 1 million kroner


Flere banker advarer nå mot nye svindelmetoder.

Flere banker advarer nå mot nye svindelmetoder. “En bank vil aldri be deg oppgi BankID, fødselsnummer eller passord over telefon eller e-post”, sier Finans Norge.

NorSIS fikk nylig en telefon fra en mann som kunne fortelle at hans mor hadde blitt svindlet for over en million kroner. Hun hadde blitt oppringt av en person som snakket norsk og som kunne fortelle at lånesøknaden hennes nå hadde blitt håndtert. Han kunne med glede melde at lånet var innvilget. Etter at damen hadde forklart at hun ikke hadde søkt om noe lån, sa mannen at han skulle sette henne over til en annen avdeling i banken slik at hun kunne ta saken med en saksbehandler der. En ny hyggelig person skulle være behjelpelig med å få ordnet opp i denne lånesaken. I samtale med denne nye personen ble damen to ganger bedt om å oppgi koder fra sin BankID, hvilket førte til at svindleren kunne gjøre overføringer fra hennes bankkonti på tilsammen over en million kroner.

I slutten av september, begynnelsen av oktober gikk flere norske banker ut med varsel om denne nye typen telefonsvindel. I dette tilfellet er svindlerne spesielt opptatt av å få tak i BankIDen din eller andre personopplysninger, som fødselsnummer og passord. Det er primært eldre kvinner som så langt er rammet av denne typen svindel. De fleste har navn som var populære for 80 år siden, og har mye penger i banken, sier Dnb.

Svindlere utvikler sine metoder og fremstår som mer og mer sofistikerte og utspekulerte for hvert nye svindelforsøk vi ser. Det gjør det er vanskelig for uskyldige personer å forstå om den som ringer faktisk er fra vedkommendes reelle bank eller om det er en svindler.

Fra finansnæringen er det er viktig huskeregel at du aldri skal oppgi koder tilknyttet din BankID til noen – verken over telefon, e-post eller andre steder du ikke er sikker på at er legitime. Så hva er en legitim nettside? Svindlerne blir flinkere og flinkere til å lage falske nettsider som ser helt like ut som reelle nettsider. Det er derfor lurt å gjøre en sjekk av siden før du gir fra deg noen opplysninger.

Gode råd for å sjekke om en nettside er sikker:

  • Sjekk om det står Https i adressefeltet. S står for sikker. Hengelåsen i adressefeltet skal være lukket.
  • I for eksempel Google Chrome kan du klikke på hengelåsen å se hvem sertifikatet er utstede til og landkoden for virksomheten.
  • I tillegg er det et godt råd at du i stedet for å gå inn på nettsteder via lenker, heller skriver inn navnet på nettstedet i din nettleser før du logger inn. Sjekk at du har skrevet inn navnet riktig.

Tips for å sikre deg mot denne typen telefonsvindel:

  • Husk at verken banken din, Microsoft eller andre vil kontakte deg på telefon for å be deg oppgi sensitiv informasjon eller laste ned programvare.
  • Aldri oppgi innloggingsinformasjon (kode, fødelsenummer og passord) til BankID over telefon.
  • Vurder å benytt en app på mobilen som blokkerer eller varsler om uønskede anrop.
  • Dersom du ønsker å snakke med banken din, ring selv til et kjent nummer, ikke la andre sette deg over.
  • Vær på vakt dersom noen gir deg et tilbud på noe du ikke har bedt om.

I svindelforsøket som er omtalt i denne artikkelen retter vi fokus spesielt mot BankID. Om du har gitt fra deg informasjon for å kunne logge inn med BankID har du også gitt fra deg ditt fødselsnummer. Fødselsnummer er en nøkkel i ID-tyverier. Vær svært bevisst på hvor og til hvem du oppgir fødelsnummeret ditt og hvordan du behandler det. I det omtalte svindelforsøket hadde svindleren også forsøkt å opprette et mobilabonnement hos en teleoperatør samme dag som bankkontiene ble tappet for penger. Et ID-tyveri er ofte et ledd i en større kriminell handling.

 

Dersom du er redd for at du har blitt utsatt for id-tyveri eller har blitt utsatt for id-tyveri kan du gå inn på https://nettvett.no/id-tyveri/ for å finne hjelp. Du kan også ringe NorSIS på tlf. 40 00 58 99 for å få råd og veiledning.