Black Week og nettsvindel


Vi er midt inne i Black Week og dessverre benytter mange svindlere denne anledningen til å tjene ekstra penger. Teknikken svindlerne bruker er normalt ikke forskjellig fra den som ellers blir brukt. De benytter seg av at folk generelt er ute etter gode tilbud på nett i denne perioden.

Falske nettbutikker

En metode svindlere bruker er å sende sms’er og e-poster som inneholder lenker til falske nettbutikker. Konkurranser og tilbud i sosiale medier brukes også til å få «kunder» på kroken. Det er fort gjort å klikke på gavekort og andre fristende tilbud som popper opp, og som fører en til falske nettbutikker Om du kun klikker på lenken behøver det ikke være noen fare på ferde. Det er om du sendes videre til betalingssider eller sider der du får beskjed om å oppgi eller oppdatere pålogging eller betalingsinformasjonen, alarmklokkene dine bør ringe. Den informasjonen du eventuelt legger igjen der, er informasjon svindlere kan benytte seg av for å svindle deg. Informasjonen du etterlater seg kan i ytterste konsekvens også misbrukes for å begå ID-tyveri.

Falske nettbutikker settes som regel opp som en kopi av en kjent merkevarer. Du kan i endel tilfeller avsløre disse falske sidene om du kikker nærmere på nettadressen. Dersom den ikke stemmer med  med merkevaren den skal representere bør du heller gå inn på nettsiden deres fra en nettleser. En annen metode for å sjekke om tilbudet er reelt er å gå rett inn på merkevaren sin hjemmeside, og se om tilbudet finnes der. Sjekk også om språk, farger, logoer, og teksttyper stemmer med det leverandøren originalt bruker. 

Piratbutikker

Nordmenn er prisbevisste, og en naturlig refleks i oss alle er at om varen er billig så har en lettere for å kjøpe. Vi skal være klar over at det finnes et hopetall nettbutikker som selger piratkopierte varer som til forveksling ser ut som den originale varen. Det er enkelt å framstille en vare med et troverdig bilde. Noen piratbutikker sender aldri ut noen vare, men handler du elektrovarer, kosmetikk, leker og varer vi spiser kan det være direkte livsfarlig. Å bevisst kjøpe en piratkopiert vare ansees som en kriminell handling.

Piratbutikker kan foruten billige priser, avsløres ved at de mangler opplysninger om kundeservice, e-post eller telefonkontakt. 

Det er en lur regel å aldri betale for netthandel med debetkort, men heller bruke kredittkort eller betalingsløsninger fra profesjonelle kredittaktører som Klarna og Paypal. Oppstår det problemer er da kredittkortselskapet og kredittaktørene “på din side”, og de kan i ettertid jobbe for om å refundere pengene dine. Er uhellet ute må du straks kontakte aktørene som formidlet betalingen for deg. Andre «dempende» tiltak du kan tenke på er å ha passende lav kredittgrense og kanskje ha ett kredittkort en kun bruker til netthandel.
Sist, men ikke minst. Husk at vi alltid anbefaler at du politianmelder svindel, om det er på nett eller ei.

3 råd for en sikker Black Week

  1. Om et tilbud virker for godt til å være sant, er det som regel det. Ha sunn skepsis og dobbeltsjekk at avsender virkelig er den de sier de er.
  2. Bruk kredittkort istedenfor et kort det pengene trekkes rett fra kontoen.  Da kan du sjekke at alle summene er riktige før du betaler og si ifra til kredittkortselskapet med en gang hvis du ser at noe er galt.
  3. Det er ikke å klikke på en lenke som er farlig, men det du gjør etterpå som kan få deg i trøbbel. Som å legge inn brukernavn og passord, betalingsinformasjon eller sier ja til å laste ned eller installere noe fra en svindelside. Istedenfor å følge en lenke kan du gå inn på hjemmesiden til den som selger varen eller tjenesten fra en nettleser. Da kan du både sjekke at produkter og tilbudet er ekte.

Se også NorSIS sitt kurs om forebygging av nettsvindel og ID-tyveri