Advarsel om pågående svindel på nett


De siste 2-3 døgnene har vi sett flere falske konkurranser og andre svindelkampanjer som har spredd seg i blant annet e-post og sosiale medier.

Gratis SAS-flybilletter

SAS blir benyttet i et svindelforsøk hvor du på Facebook kan få en melding med teksten ”Få gratis 2 SAS flybilletter (xxx billetter igjen). Dette er en melding som ved ett klikk bringer deg videre inn på en falsk SAS-side. Her ledes du videre til å dele innlegget i Facebookgrupper og på Facebook siden din. Dette må du gjøre for angivelig å kunne ”vinne”. Følger du stegene du blir bedt om å følge videre, vil du vikles inn i en ond spiral. Dette kan gjøre at du legger fra deg personlig informasjon, kredittinformasjon og du vil kunne ende opp med å motta mengder av spam, svindelforsøk og få skadevare installert på din pc.

Samsung-telefon for 10kr.

Det har også vært en spredning av en falsk Aftenposten-artikkel som spres som en annonse på Facebook. Her lokkes leserne med at de skal få en Samsung-telefon for 10kr. Her er målet til svindlerne å tappe deg for kredittkortinformasjon. Om du går gjennom trinnene i denne svindelen vil du ikke bare slippe unna med 10 kr. Her vil du også tegne et veldig dyrt abonnement hvor du antagelig vil motta månedlige krav på flere hundre kroner. Abonnementet antas også å være veldig vanskelig å stoppe. I svindelannonser som denne står det som regel i betingelsene du skriver under på, at det medfølger et abonnement. Dette er en velkjent type svindel vi har sett mange arter av gjennom de siste årene.

Du er berettiget til å motta skatterefusjon

Skatteetaten har nok en gang også blir utsatt for at deres navn har blitt benyttet i svindel. Mange har mottatt en e-post fra angivelig Skatteetaten hvor du får melding om at du er berettiget til å motta en skatterefusjon på en sum penger. I denne typen svindel blir du ofte bedt om å klikke inn på et skjema som du skal fylle ut. Her kan du blant annet bli spurt om opplysninger om ditt visakort. Denne informasjonen vil direkte tilfalle svindlerne om du sender inn skjema slik du blir bedt om gjennom svindelen.

Hvordan kan du oppdage at noen faresignal?

Vi i NorSIS advarer med jevne mellomrom om slike typer svindelforsøk. På vår nettside nettvett.no kan du finne informasjon og veiledninger om hvordan du kan avsløre slike svindelforsøk. Du vil også finne informasjon om hva du må være oppmerksom på dersom du en gang klikker deg gjennom svindelen, og gir fra deg enten personopplysninger eller personlig informasjon.

  1. Premien virker for god til å være sann.
  2. Konkurransen er ikke nevnt på selskapets hovedside.
  3. Konkurransesiden er nylig opprettet
  4. Du må dele innholdet og tagge venner for å delta.
  5. Skatteetaten ville aldri be deg om å oppgi personlig informasjon eller kredittinformasjon over e-post

 

Falske konkurranser på Facebook

Spam

Phishing

E-postvett

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.