45% av norske foreldre har lagt ut bilder av egne barn på nettet


Jurist mener foreldre daglig bryter barnekonvensjonen om barns rett til privatliv.

Sommeren er her med ferie, reiser og opplevelser. Vi deler gjerne i sosiale medier og gleder oss over responsen det gir. Mange av oss voksne har de siste årene blitt flinkere til å spørre før vi deler bilder av hverandre i sosiale medier (SOME). Men hva med barna? Spør vi dem og respekterer vi at de er individer med rett til privatliv?

Barn er ikke en gjenstand som voksne kan bruke til underholdning, sier jurist Sara Eline Grønvold til Aftenposten.

Hun mener foreldre daglig bryter FNs barnekonvensjon artikkel 16 som sier «alle barn har rett til et privatliv». En undersøkelse fra 2016 i regi av Medietilsynet viser at 45 prosent av norske foreldre har lagt ut bilder av egne barn på nettet, slik at flere enn venner og familie kan se. Det er de eldste foreldrene og de med høyest utdanning som er mest forsiktige når det gjelder deling av bilder, videoer eller informasjon om egne barn på nettet, viser undersøkelsen.

Tidligere denne uke omtalte Aftenposten de svenske Kristendemokratenes leder Ebba Busch Thor, som fikk kraftig kritikk i svenske medier etter at hun hadde lagt ut et instagrambilde av sin to år gamle sønn liggende på en parkeringsplass. Billedteksten lød «Jag har valt at kalla detta foto: stärk viljen på parkering – scenar ur en tvåårings liv».

Jurist og journalist Paulina Neuding var en av dem som kritiserte Busch Thor.

Barna blir en forlengelse av foreldrenes eksponeringsbehov, der det handler mer om deg selv enn om barnet. Det er en tilbakegang for barnets status, hevder Neuding.

Vi har opplevd en revolusjon med tanke på barns integritet de siste 100 årene. Der Astrid Lindgren og Ellen Key bidro til å gi barn status som egne individer, har vi nå gått tilbake og ser igjen på barn som objekter, sier Neuding til Aftenposten.

Hun er bekymret for utviklingen på internett, hvor foreldre deler bilder av barna sine, uten deres samtykke. I sitt innlegg i Expressen skriver Neuding at barn som oppfører seg eksemplarisk i barnehagen, kan legge seg på marken i protest på veien hjem, nettopp på grunn av den intimiteten og tryggheten som er i relasjonen til foreldrene. Videre argumenterer hun med at oppførsel barn tillater seg sammen med foreldre, ikke bør eksponeres for resten av verden.

– Hvordan skal man lære barna sine å ikke legge ut bilder av hverandre, når foreldre til stadighet legger ut bilde av dem uten å spørre om det er greit, spør jurist Sara Eline Grønvold som har skrevet bok om barns rett til personvern.

Ifølge Medietilsynets undersøkelse oppgir elleve prosent av foreldrene at de har sendt/lagt ut tekst, bilde eller video de senere har angret på. Andelen er noe høyere blant foreldrene under 40 år enn dem over 40 år, og den har dessuten økt over tid.

Franske foreldre advares nå mot å legge ut bilder av barna sine på sosiale medier. Det kan nemlig føre til søksmål i ettertid, for brudd på privatlivet eller for å ha satt barnas sikkerhet på spill, skriver avisen The Telegraph. Frankrikes strenge lover for personvern legger opp til at personer kan straffes med inntil ett års fengsel eller en bot på 45.000 euro, for offentliggjøring av andres privatliv uten samtykke. Dette gjelder ifølge den britiske avisen også for publiseringen av bilder av egne barn.

Personvern er høyt på agedaen i Norge og gjelder og berører oss alle. Hva som rett når det gjelder foreldres publisering av bilder av egne barn, er selvfølgelig også opp til hver enkelt forelder selv. Noen velger å dele det meste, andre skjermer barna fullstendig fra eksponering via SOME. Det er også kanskje først om noen år når dagens barn blir mer bevisste om sin tilstedeværelse i SOME, at vi vil se ytterligere konsekvenser av en barndom eksponert i SOME. I fjor høst saksøkte en 18 år gammel jente i Østerrike foreldrene sine for å ha delt det hun mente var pinlige barnebilder på nett.

Er du i tvil om hva du bør gjøre og ønsker mer informasjon og råd – så se mer utfyllende informasjon på NettVett.no og Slettmeg.no.

Datatilsynet har laget en enkel sjekkliste med noen hovedpunkter man bør vurdere før deling av barnebilder:

  • Lovlighet: Del aldri bilder av andres barn uten samtykke fra deres foresatte.
  • Type bilde: Tenk over innholdet og bruk filter eller dårligere oppløsning når det er mulig, det gjør bildene mindre interessante for andre.
  • Mengde: Del færrest mulig bilder.
  • Kanalbruk: Vær bevisst på hvordan du deler bildene. Alt må ikke ligge åpent. Bruk personverninnstillinger og lag lukkede grupper.
  • Slett jevnlig: Ta en vårrengjøring og slett tidligere bilder du har publisert med jevne mellomrom.
  • Spør alltid barna: Bruk spørsmål som “Synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine?” Da gjør du det forståelig for dem. Respekter svaret.

Kilder: