20.000 norske barn har fått prøvd koding


Siden april i år har mer enn 2000 frivillige deltatt i prosjektet Lær Kidsa Koding.

Formålet er å gi barn og ungdom innsikt i hvordan dataverdenen er bygget opp.

Lær Kidsa Koding er en frivillig bevegelse som ønsker at barn og unge skal være i stand til å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet, og at de skal oppleve det som like selvsagt å være kreative og skapende som brukere av teknologien. I tillegg til å øke den allmenne IT-forståelsen, ønsker Lær Kidsa Koding å bidra til rekrutteringen til IT-yrkene ved å gi alle elever en mulighet til å lære programmering.

Aftenposten intervjuet forrige uke Nico Sell i forbindelse med hennes besøk til Oslo Freedom Forum for å lære dissidenter, journalister, menneskerettighetsaktivister og forfulgte opposisjonelle å overleve i sosiale medier og på internett. Hun er grunnlegger av tjensten Wickr , som gjør det mulig å sende krypterte meldinger, bilder og videoer helt gratis, og deretter skjule alle spor. Men hun er også grunnlegger av  “hackerakademiet” for barn rOOtz Asylum  som trener barn til å bli “hvithackere”:  –“En hvithacker er noen som liker å utforske innovative nye måter å skape, knekke eller bruke alt mulig for å skape en bedre verden”.

I samme Aftenposten artikkel sier NorSIS følgende: – “Nico Sell har rett i at vi må lære ungene hvordan datamaskinen og internett fungerer. Der har vi et par generasjoner som har store mangler. Det er bare noen få som forstår hvordan en PC eller internett fungerer, sier administrerende direktør Tone Hoddø Bakås i Norsk senter for informasjonssikring NorSIS.

– Men det er ikke nødvendig å lære ungene nøyaktig hvordan de hacker, sier Bakås.

– Det de trenger er å vite hvor enkelt det er, hvordan nettet fungerer og hva de må gjøre for å beskytte seg. Ungene må lære seg hvordan bilder, meldinger på mobilen eller personopplysninger kan havne på avveie. De må vite hva som er privat.

– Det er ikke bare ungdommene som trenger å vite dette. Det gjelder også oss voksne.

 

NorSIS anbefaler:

NorSIS anbefaler foreldre og lærere til å snakke med barn om sikker bruk av nettet – les mer her

 

Les mer:

Om Lær Kidsa Koding her

Les Aftenpostens intervju med Nico Sell her

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.