Rekordmange svindles gjennom nettdating


Ofrene for datingsvindel trenger beskyttelse fremfor å bli straffeforfulgt.

 

– Det bekymrer meg at ofre for datakriminalitet nå risikerer å henges ut som kriminelle. Det vil svekke tilliten til myndighetsorganene og sterkt begrense den åpenheten vi trenger for å bekjempe bakmennene. Dette er ikke akseptabelt, sier en krystallklar direktør i Norsk senter for informasjonssikring, Roger Johnsen, til VG.

VG skrev nylig at rekordmange norske kvinner og menn svindles for millioner gjennom nettdating. Økokrim opplyser at ofrene stadig blir eldre, og at det er flere godt voksne menn som nå havner i svindelfella. Økokrim sier også at ofrene er i en sårbar livssituasjon og at alle kan bli svindlet.

Det er likevel svindel av typen hvor ofrene lures til å opptre som pengemuldyr som bekymrer Økokrim mest, og de påpeker at dette er straffbare handlinger som nå vil få økende grad av konsekvenser for ofrene, som risikerer å bli tiltalt for hvitvasking.

– Ofrene for datingsvindel trenger beskyttelse fremfor å bli straffeforfulgt. Det vil høyst sannsynlig lede til at ofre for organisert kriminalitet vil avstå fra å melde det til politiet, sier Roger Johnsen.

Johnsen opplyser at det kun er 13 prosent som velger å anmelde datakriminalitet, fordi folk tror politiet kan gjøre lite med det.

– Og det virker som om de har rett. Hver uke hører vi historier fra mennesker som har blitt avvist av politiet med begrunnelser som “dette kan vi ikke gjøre noe med, gjerningspersonene er umulige å spore opp, og pengene er tapt”. Uttalelsene fra Økokrim viser at de har liten kunnskap om hvor effektivt våpen manipulering er for kriminelle, mener han.

Ifølge Mørketallsundersøkelsen fra 2014 som er utarbeidet av Næringslivets Sikkerhetsråd koster datakriminalitet det norske samfunnet 19 milliarder i året.

– Begynner vi da også å gjøre ofrene for denne typen kriminalitet til kriminelle, da mener jeg de sentrale myndighetene har for lite kunnskap til å håndtere dette på en forsvarlig måte. Jeg vil gjerne se den dagen politiet klarer å gå etter bakmennene i stedet for ofrene. Da skal de få vår applaus, sier han.

Han mener at folk ender opp som pengemuldyr har lite med naivitet å gjøre, og mener det snarere viser hvor utspekulerte og kynisk svindlerne opptrer.

– Vi ser ingen grunn til å beskrive ofrene som mindre kunnskapsrike, de kriminelle bruker svært raffinerte metoder, og selv fremtredende forretningsmenn havner i honningfellen deres, sier Johnsen.

 

Kilde og artikkel i sin helhet i VG.

Råd og veiledning her.