Ungdommer presses for nakenbilder på nett


Politiet sier de trenger hjelp fra foreldrene til å forebygge.

VG skriver i dag om seksualforbrytelser på nett og intervjuer politispesialist ved avsnitt for seksualforbrytelser Fredy Joaquin Salazar og spesialetterforsker ved Datakrimenheten Eline Liljedahl. De to etterforsker saker som handler om overgrep på nett i Oslo politidistrikt. Tirsdag pågrep Oslo-politiet tre tenåringsgutter for flere voldtekter. I den saken skal videoer av seksuelle handlinger ha blitt delt på sosiale medier.

– Mange foreldre distanserer seg nok fordi de ikke skjønner hva som foregår. De ser på telefonen og nettbrettet som en leke, og lar barna holde på med sitt, sier Liljedahl.

De ser også gutter som i skjul filmer at de har sex med en jente, for så å dele videoen på lukkede grupper i sosiale medier med kompisene. Der skryter de over sine «trofeer».

I den nye straffeloven fra oktober i fjor er det en generell medvirkningsbestemmelse, slik at også de som er medlemmer av en gruppe hvor det spres materiale fra ulovlige handlinger, risikerer straff. Selv om de altså ikke selv sprer materialet.

Hvem som helst kan legge til barnet ditt i ulike sosiale medier. Kanskje har tenåringen lagt ut et uskyldig bilde av seg selv, for deretter å bli kontaktet av en fremmed som kommenterer at han eller hun er pen. Tenåringen blir smigret og før de skjønner hva som foregår er de fanget i et nett av nakenhet, utpressing og overgrep

– Dette er den nye kriminaliteten. Barn og unge blir servert på et sølvfat, sier Kari-Janne Lid, som leder avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Politiet kan komme med fakta om hvordan verden der ute er, men det er foreldrene som må forklare hva som er greit og ikke. – Vi trenger hjelp fra foreldrene til å forebygge. Dette må skje fra de er helt unge, ellers fungere det ikke, sier Salazar.

Kilde og artikkel i sin helhet her.

NorSIS driver tjenesten Slettmeg.no som hjelper de som opplever ulike former for krenkelser på nett. Les mer her.

 

Informasjon fra NorSIS er hentet fra flere kilder. NorSIS vurderer informasjon før publisering, men NorSIS kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.